Bivši direktor „Železnica“ pravosnažno oslobođen

Bivši direktor „Železnica“ pravosnažno oslobođen

Milanko Šarančić (foto: screenshot N1)

Bivši direktor „Železnica Srbije“ Milanko Šarančić pravosnažno je oslobođen optužbi da je oštetio ovo državno preduzeće za oko 1,2 miliona evra, saopštio je danas Apelacioni sud u Beogradu. Suđenje je trajalo punih 10 godina. 

Piše: Bojana Pavlović

Osim Šarančića oslobođeni su i Zoran Milićević, Dragoslav Pejčić i Milorad Čelebić kojima se sudilo kao njegovim saradnicima.

Kako se navodi u saopštenju, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da tokom postupka nije dokazano da su Šarančić, Milićević i Pejčić zloupotrebili položaj i postupili suprotno Zakonu o janvim nabavkama na štetu „Železnica Srbije“, kao ni da im je u tome pomogao Čelebić.

„Ni činjenice ni indicije na koje se poziva tužilac u žalbi, u nedostatku drugih dokaza, ne dovode do nesumnjivog zaključka da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret“, piše dalje.

Šarančić i njegovi saradnici optuženi su 2010. da su pri kupovini lokomotiva oštetili državno preduzeće za oko 1,2 miliona evra. Oni su, piše u optužnici, nezakonito nabavili šest dizel-električnih lokomotiva iz Slovenije i deset motornih vozova iz Švedske između 2004. i 2006. godine preko posredničkih firmi iz Velike Britanije i Italije. Tužilaštvo je utvrdilo da su nabavke sprovedene nezakonito – u slučaju lokomotiva bez tendera, a u slučaju dizel vozova u nameštenom poslu.

Suđenje je počelo 2011. godine, a dve godine kasnije Šarančić je osuđen na pet godina zatvora. Ovu presudu je ukinuo Apelacioni sud i naložio novo suđenje.

U ponovljenom postupku Šarančiću su sudile druge sudije koje su ga oslobodile uz obrazloženje da tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza da su on i ostali optuženi krivi.

Suđenje je trajalo punih deset godina. 

Više o tome ko je sudio Šarančiću pročitajte u našoj bazi Prosudi ko sudi

Comments are closed.