Bivši direktor „Železnica“ oslobođen optužbi da je oštetio ovo preduzeće

Bivši direktor „Železnica“ oslobođen optužbi da je oštetio ovo preduzeće

Sudnica Višeg suda u Beogradu (Foto: KRIK)

Bivši direktor javnog preduzeća „Železnice Srbije“ Milanko Šarančić oslobođen je danas optužbi da je zloupotrebio položaj pri nabavci lokomotiva i tako oštetio ovo preduzeće za oko 1,2 miliona evra. Na ovu presudu tužilaštvo ima pravo žalbe, a konačnu odluku doneće Apelacioni sud.

Piše: Milica Vojinović

Sudsko veće sa sudijom Svetlanom Aleksić na čelu jednoglasno je utvrdilo da tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza protiv Šarančića i drugih optuženih, kako prenosi N1.

Šarančić je bio optužen da je nabavio šest dizel-električnih lokomotiva iz Slovenije i deset motornih vozila iz Švedske tokom 2004. i 2005. godine preko posredničkih firmi iz Velike Britanije i Italije. Nabavke su raspisivane po hitnom postupku i bez tendera iako za to nije bilo zakonskih osnova, piše u optužnici.

Odmah po kupovini ustanovljeno je da je u ovom poslu bilo neregularnosti. Šarančić koji je optužen krajem 2010. godine branio se tvrdeći da nije bilo potrebe za sprovođenjem zakona o javnim nabavkama.

Tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić nekoliko meseci kasnije govorio je o ovom slučaju. Ilić je priznao je da „možda nije sve najbolje odrađeno“ i da posao, zapravo, nije bio toliko hitan.

Šarančić, tada član Ilićeve Nove Srbije, braneći se na sudu tvrdio je da je postupak pokrenut u vreme kada je ušao u konflikt sa tadašnjim gradonačelnikom Beograda, Draganom Đilasom, pokušavajući tako da politizuje slučaj.

U toku žalbenog postupka, 2014. godine, Šarančić je ponovo konkurisao za generalnog direktora „Železnica Srbije“, ali nije izabran na tu funkciju.

Šarančiću se sudilo više od osam godina, a presudom iz 2013. godine osuđen je na pet godina zatvora. Ovu presudu je dve godine kasnije ukinuo Apelacioni sud navodeći da je nerazumljiva i protivrečna i naložio novo suđenje koje se danas završilo oslobađajućom presudom.

Osim Šarančića danas su oslobođeni i bivši zamenik direktora za vuču i vozna sredstva firme „Železnica Srbije“ Zoran Milićević, “ kao i zastupnik firme iz Velike Britanije Milorad Čelebić.

Na ovu presudu tužilaštvo ima pravo žalbe, a konačnu odluku doneće Apelacioni sud u Beogradu.

Šarančićevo ime se spominje i u velikoj korupcionaškoj aferi u kojoj su učestvovale hrvatska i srpska železnica.

U Hrvatskoj je osuđen bivši direktor „Hrvatskih Željeznica“ zbog izvlačenja novca iz ovog preduzeća. Na teret mu je stavljeno i manipulisao dugovanjima sprskih železnica prema hrvatskim.

Jedan deo novca, koji je izvučen iz državnog preduzeća ovim poslom, trebalo je da bude uplaćen na ofšor kompaniju „Financial Angels“ iz Delavera. Iza ove firme, prema nalazima Tužilaštva za organizovani kriminal, stoji narko-bos Darko Šarić koji je u decembru prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina i kome se sudi zbog pranja novca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *