Bivšem direktoru „Železnica“ ukinuta presuda

Bivšem direktoru „Železnica“ ukinuta presuda

Milanko Šarančić

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Milanku Šarančiću, bivšem direktoru „Železnica Srbije“, za zloupotrebu položaja pri nabavci lokomotiva.

Pišu: Pavle Petrović, Bojana Pavlović

U obrazloženju Apelacioni sud je naveo da je presuda ukinuta jer je nerazumljiva i protivrečna. Time je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Milanko Šarančić bio je osuđen prvostepeno na pet godina zatvora u aprilu 2013.

Prema toj presudi on je, sa svojim saradnicima, proglašen krivim da je zloupotrebio službeni položaj prilikom javnih nabavki i tako oštetio budžet za nešto više od 1,2 miliona evra.

Šest dizel-električnih lokomotiva iz Slovenije i deset motornih vozila iz Švedske kupljeni su tokom 2004. i 2005. godine preko posredničkih firmi iz Velike Britanije i Italije. Nabavke su raspisivane po hitnom postupku i bez tendera iako za to nije bilo zakonskih osnova.

Odmah po kupovini ustanovljeno je da je u ovom poslu bilo neregularnosti, a Šarančić se branio tvrdeći da nije bilo potrebe za sprovođenjem zakona o javnim nabavkama. Pola godine kasnije tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić priznao je da „možda nije sve najbolje odrađeno“ i da posao, zapravo, nije bio toliko hitan.

Bivši direktor železnice je uhapšen u junu 2010, a optužnice je podignuta decembra iste godine.

Šarančić, inače član Ilićeve Nove Srbije, iznoseći odbranu na sudu, pokušao je da politizuje postupak tvrdeći da je pokrenut u vreme kada je ušao u konflikt sa tadašnjim gradonačelnikom Beograda, Draganom Đilasom.

U oktobru prošle godine, dok je trajao žalbeni postupak, Šarančić je ponovo konkurisao za generalnog direktora „Železnica Srbije“, ali nije izabran na tu funkciju.

Veza sa Šarićem?

Šarančićevo ime se spominje i u velikoj korupcionaškoj aferi u kojoj su učestvovale hrvatska i srpska železnica.

Davorin Kobak, direktor „Hrvatskih Željeznica“, uhapšen je jer je manipulisao dugovanjima sprskih železnica prema hrvatskim. Jedan deo novca, koji je izvučen iz državnog preduzeća ovim poslom, trebalo je da bude uplaćen na ofšor kompaniju „Financial Angels“ iz Delavera, iza koje, prema nalazima tužilaštva, stoji osuđeni narko-bos Darko Šarić.

Comments are closed.