Bivšem direktoru Agencije za privatizaciju dve i po godine zatvora

Bivšem direktoru Agencije za privatizaciju dve i po godine zatvora

Zgrada „Tehnohemije“ (foto: priv.rs)

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević osuđen je danas na dve i po godine zatvora zbog malverzacija u vezi sa privatizacijom preduzeća „Tehnohemija“, jednom od 24 sporne privatizacije. Osim njega na po dve godine osuđeno je dvoje službenika Agencije. Ovo je druga presuda u slučaju „Tehnohemija“ – prethodnu kojom su funkcionerima izrečene strože kazne, ukinuo je Apelacioni sud.

Piše: Milica Vojinović

Prethodnom presudom iz oktobra 2016. godine Đorđević je bio osuđen na tri godine zatvora, a službenici Aleksandar Vučetić i i Ljiljana Mlađen na po dve godine i četiri meseca.

Apelacioni sud ukinuo je ovu presudu u junu prošle godine uz obrazloženje da je „nerazumljiva i protivrečna sama sebi“. Slučaj je tada vraćen na ponovno suđenje.

Đorđević, Vučetić i Mlađen osuđeni su zbog privatizacije „Tehnohemije“ što je jedna od 24 sporne privatizacije koje je istraživao Savet za borbu protiv korupcije. Njima je presudom zabranjeno vršenje poziva pet godina nakon što odsluže kazne.

Preduzeće za proizvodnju i trgovinu hemijskim proizvodima „Tehnohemija“ prodato je Ristu Gojkoviću na aukciji 2003. godine. Gojković se obavezao da će u narednih godinu dana u firmu investirati oko 29 miliona dinara, za šta je Agenciji dostavio bankarsku garanciju izdatu na osnovu novca na njegovom bankovnom računu.

On je međutim kasnio sa investicijom što je u svom izveštaju konstatovao sektor koji kontroliše ispunjenje ugovora. Sektor je dostavio izveštaj komisiji među čijim članovima su bili Đorđević, Vučetić i Mlađen.

Njih troje su prihvatili kao investiciju polovinu nedovršene kuće sa bazenom od oko 740 kvadrata koju je Gojković prodao „Tehnohemiji“. Kako se navodi u optužnici kuća je kupljena novcem „Tehnohemije“, a ne Gojkovićevim.  Budući je komisija odlučila da je Gojković ispunio ugovornu obavezu, njemu je vraćena bankarska garancija. Time mu je pribavljena imovinska korist u iznosu od 25 i po miliona dinara, navodi se u optužnici.

Agencija za privatizaciju je 2008. raskinula ugovor o prodaji „Tehnohemije“ zbog neizvršavanja investicione obaveze.

Đorđević je u istrazi rekao da nije izvršio krivično delo.

„Sve je ostalo u firmi, niko nije izvukao ništa, kupac nije pribavio korist zato što je on dao svoj novac i uneo je predmetnu kuću, a kada mu je vraćena garancija nije mu nikakva dodatna korist pribavljena“, rekao je Đorđević.

Comments are closed.