BIRODI traži smenu direktorke Kancelarije za ljudska prava

BIRODI traži smenu direktorke Kancelarije za ljudska prava

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas od Vlade da razreši direktorku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović zbog izjave o bivšoj supruzi gradonačelnika Beograda Mariji Mali.

Piše: Bojana Jovanović

Paunović je jutros prilikom gostovanja u emisiji „Novi dan“ na televiziji N1 rekla da porodični konflikti znaju da budu zloupotrebljeni u druge svrhe, a u slučaju Siniše Malog i Marije Mali oni su preneti na politički teren.

„Iz izjava koje daje vidim da se više stavlja jedan politički kontekst, nego interes dece. I drugi roditelji su ostali bez starateljstva nad decom, ali se nisu obraćali na ovakav način i tražili zaštitu javnosti“, izjavila je Paunović.

BIRODI je naveo da je Paunović ovom izjavom osudila čin uzbunjivanja javnosti koji je izvršila Marija Mali, kako je definisano u Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

„Zakon kaže da je ‘uzbunjivač’ fizičko lice koje izvrši uzbunjivanje u vezi sa svojim radnim angažovanjem, postupkom zapošljavanja, korišćenjem usluga državnih i drugih organa, nosilaca javnih ovlašćenja ili javnih službi, poslovnom saradnjom i pravom vlasništva na privrednom društvu“, piše u saopštenju.

Podsetimo, Marija Mali je u intervjuu KRIK-u ispričala da je izgubila starateljstvo nad decom, a da joj je bivši suprug poručio: „sudija je moja“. Rekla je i da se zbog starateljstva nad decom obraćala Centru za socijalni rad i premijeru i na još nekoliko adresa, ali da nigde nije naišla ni na kakvu zaštitu ili pomoć.

Marija Mali ispričala je i da joj se bivši suprug pohvalio da je organizovao rušenje u Savamali. Kako je navela, Mali je rekao da je „imao problem“ i da su došli ljudi usred noći i malo tamo nešto polupali“.

Ona je otkrila i nove detalje o gradonačelnikovom ofšor poslovanju, imovinu koju skriva, kao i da mu je pomogla da lažno prijavi određene prihode Agenciji za borbu protiv korupcije kao nasledstvo pokojnog oca.

Ceo intervju sa Marijom Mali pročitajte ovde.

Comments are closed.