BIRODI: Direktor Agencije da podnese ostavku

BIRODI: Direktor Agencije da podnese ostavku

Dragan Sikimić

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas novoizabranog direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dragana Sikimića da podnese ostavku i time dâ svoj doprinos borbi protiv korupcije.

Piše: Bojana Jovanović

„Pozivamo gospodina Sikimića da se povuče sa mesta direktora Agencije za borbu protiv korupcije i time sačuva svoj, javnosti nepoznat antikorupcijski integritet, kao da i spreči dalje urušavanje integriteta Agencije za borbu protiv korupcije“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

BIRODI navodi da je izbor direktora Agencije doveden do apsurda, ne samo izborom Sikimića koji je bio kandidat na lokalnim izborima i donator stranke, već i činjenicom da je suprotan međunarodnim standardima.

„Naime, prema dokumentu Izjava iz Džakarte o principima za antikorupcijske agencije iz 2012, jasno je definisano koje osobine mora da ima neko koje rukovodilac antikorupcijske agencije: apolitički stav, nepristrasnost, neutralnost, integritet i kompetentnost. Sve ono sto je javnosti poznato govori da gospodin Sikimić ne ispunjava navedene uslove“, navodi BIRODI.

Organizacija ističe da je odbor Agencije odlukom da Sikimić bude novi direktor „ponizio sve istinske borce protiv korupcije u Srbiji i doveo u pitanje svoj integrtet.“

„Imenovanje gospodina Sikimića nije usamljeni slučaj partizacije borbe protiv korupcije. U poslednjih godinu dana došlo je do više slučajeva gde su članovi antikorucpijskih tela (Odbor Agencije, Savet za borbu protiv korupcije, Lokalni antikorupcijski forum – Požarevac) postale osobe koje su na razne načine podržavali rad Srpske napredne stranke i njenog kandidata za predsednika Srbije.“

BIRODI navodi da će, ukoliko gospodin Sikimić ne odstupi u roku od 15 dana, pozvati organizacije civilnog društva i medije na bojkot rada Agencije za borbu protiv korupcije, a kao mogućnost ostaje i započinjanje strajka glađu.

Podsećamo, nakon što je Sikimić izabran za direktora u javnosti su se pojavile informacije o njegovim vezama sa vladajućom SNS-om, kao i fotografije sa aktivistima ove stranke.

Odgovarajući na pitanja novinara o vezama Sikimića sa SNS-om, odbor Agencije saopštio je da je Sikimić na razgovoru negirao da je član neke političke partije, kao i da se odbor nije bavio njegovim eventualnim doniranjem SNS-a, niti izborom za predsednika Izborne komisije Opštine Zemun na predlog vladajuće koalicije. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Comments are closed.