BIRN: Žarko Veselinović se nagodio sa tužilaštvom zbog nelegalne gradnje

BIRN: Žarko Veselinović se nagodio sa tužilaštvom zbog nelegalne gradnje

Foto: BIRN

Postupak koji tužilaštvo vodi protiv Žarka Veselinovića, brata kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, zbog nelegalne gradnje na Goliji biće obustavljen ukoliko uplati 50.000 dinara u humanitarne svrhe, otkriva BIRN.

Izvor: BIRN

Osnovno tužilaštvo u Čačku pokrenulo je u maju ove godine postupak protiv Žarka Veselinovića na osnovu krivične prijave građevinske inspekcije jer je na Goliji gradio objekat bez dozvole.

Tužilaštvo je saslušalo Veselinovića, a potom donelo naredbu o odlaganju krivičnog gonjenja što znači da će obustaviti postupak protiv njega nakon što uplati 50.000 dinara u humanitarne svrhe, piše BIRN. Rok da ispuni ovu naredbu je sredina januara sledeće godine.

Odlaganje krivičnog gonjenja ili oportunitet predstavlja mogućnost da uz plaćanje određene svote novca izbegne suđenje, a primenjuje se u slučajevima lakših krivičnih dela kada je to isplativije nego vođenje postupka.

Krivična prijava

U krivičnoj prijavi, koju je objavio BIRN, građevinska inspekcija navela je da je Žarko Veselinović kao investitor započeo gradnju objekta u Parku prirode Golija „kao zaštićenom prirodnom dobru od izuzetnog značaja“ i to bez dozvole.

Veselinović je rekao da je gradnju započeo bez dozvole „zbog nemogućnosti da brzo reši imovinsko-pravne odnose“ i obećao da će u najbržem roku pribaviti dozvolu, budući da je projekat već završen.

Pošto dozvolu nije nabavio, inspekcija mu je u novembru 2017. naredila da objekat sruši u roku od sedam dana i teren vrati u prvobitno stanje. Kada to nije uradio, inspekcija je podnela prijavu.

BIRN je nedavno objavio da iza divlje gradnje na Kopaoniku i na Goliji stoje ljudi povezani sa vladajućom SNS, kao i sa nekim strukturama bezbednosnih službi Srbije, među kojima i direktor BIA Bratislav Gašić.

Comments are closed.