BIRN: Tužilaštvo odustalo od gonjenja brata Zvonka Veselinovića

BIRN: Tužilaštvo odustalo od gonjenja brata Zvonka Veselinovića

Objekat na Goliji (foto: BIRN)

Iako je suđenje Žarku Veselinoviću, bratu kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, zbog nelegalne gradnje u zaštićenom parku prirode na Goliji bilo zakazano za sutra, ono neće početi jer je tužilaštvo odustalo od postupka protiv njega, piše BIRN.

Izvor: BIRN

Tužilaštvo je i mesec dana ranije bilo spremno da odbaci krivičnu prijavu protiv Veselinovića pošto je iskoristio institut oportuniteta koji predviđa da se uz plaćanje određene svote novca izbegne suđenje kada je to državi isplativije nego da vodi postupak.

Veselinović je trebalo da do sredine januara uplati 50.000 dinara, ali on nije ispoštovao dogovor.

Zbog toga je tužilaštvo u Čačku u februaru protiv njega podiglo optužnicu, ali je od toga odustalo iz za sada nepoznatog razloga.

Postupak protiv Veselinovića pokrenut je u maju prošle godine na osnovu krivične prijave građevinske inspekcije. U prijavi piše da je Veselinović kao investitor započeo gradnju objekta u Parku prirode Golija „kao zaštićenom prirodnom dobru od izuzetnog značaja“ i to bez dozvole.

Inspektorka koja je obavila kontrolu navela je da su ona i njene kolege nailazili i na fizičke prepreke, poput balvana na putu ka mestu sastanka sa Žarkom Veselinovićem koji se predstavio kao investitor radova, piše BIRN

Inspekcija mu naložila i da u roku od sedam dana ukloni izgrađeni objekat uz obaveštenje da će ga, ukoliko to ne učini, ministarstvo srušiti „prinudnim putem“. Ministarstvo ovo do danas nije učinilo jer kako navode, ne mogu da nađu Veselinovića i uruče mu rešenje o rušenju.

Za to vreme, tvrdi BIRN, već sazidanom objektu Odeljenje za urbanizam opštine Ivanjica izdalo je građevinsku dozvolu i to na osnovu geodetskog snimka koji prikazuje lažno stanje na terenu.

Stariji brat

Žarko Veselinović mlađi je brat kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, koji je široj javnosti postao poznat 2011. godine, kada je organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom.

Zvonko Veselinović se spominje u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

Sudilo mu se zbog trgovine heroinom i zloupotrebe položaja, ali je oslobođen optužbi.

Veselinović je prošlog meseca u Pirotu osuđen na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka. Njegov kum Milan Radoičić, osumnjičen za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, je oslobođen optužbi. Ova presuda nije konačna i o njoj odlučuje Apelacioni sud. Detaljnije pročitajte ovde.

Više o Zvonku Veselinoviću pročitajte ovde

1 Comment

  1. Lidija Lidija kaže:

    Kako ne mogu da ga nađu i uruče obaveštenje o rušenju, a prošlog meseca je osuđen na 2 godine?! Pa zar nije u zatvoeu?! I kakva je to zamena za postupak od 50.000 din? Dakle da počnem da se bavim kriminalom, toliko mogu da platim.