BIRN: Otac ministra Stefanovića prodavao oružje firmi iz Saudijske Arabije

BIRN: Otac ministra Stefanovića prodavao oružje firmi iz Saudijske Arabije

Foto: BIRN

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao predstavnik domaće kompanije „GIM“ posredovao je u prodaji oružja predstavnicima firme iz Saudijske Arabije, piše BIRN Srbija.

Piše: Milica Vojinović

Stefanovićev otac posetio je valjevsku vojnu fabriku „Krušik“ u maju prošle godine kao predstavnik firme „GIM“ čiji je vlasnik Goran Todorović. U poseti su tada bila i tri saudijska kupca koji su došli da vide robu koju su nameravali da kupe – minobacačke mine i dalekometne rakete,  otkriva BIRN.

Kako navodi BIRN „GIM“ je u prethodnih godinu dana u „Krušiku“ kupio vojnu municiju vrednu 43 miliona dolara, pre svega razornih mina i ručnih bombi.

Podaci iz dokumenta do koga je došao BIRN pokazuju da je Todorovićeva firma „GIM“ imala povlašćen položaj u „Krušiku”. Naime, robu je dobijala po nižoj ceni, što joj je donelo bolje mesto na tržištu i bolju zaradu.

Tako je jedna mina kalibra 60 milimetara „GIM“ košta 47 dolara, dok istu minu „Krušik“ najvećem državnom trgovacu oružja, „Jugoimportu“ prodaje za 52 dolara, pokazuju dokumenta do kojih je došao BIRN.

Firma oca ministra Stefanovića
Istražujući imovinu političara, KRIK je pre gotovo dve godine otkrio da je ministrov otac vlasnik firme „United BG“.
Osnovao ju je u decembru 2015. godine u partnerstvu sa trgovcem oružjem Goranom Todorovićem, vlasnikom firme „GIM“ koja je godinama snabdevala Vojsku Srbije. Za direktora firme postavili su Milisava Živanovića koji je direktor „Vodoprivrednog privrednog društva Podunavlje“ iz Kovina.
U vreme kada je KRIK objavio informaciju nije bilo poznato čime se firma bavi osim da je registrovana za „trgovinu na veliko“.
Detalje o imovini ministra Stefanovića i njegove porodice pogledajte u našoj bazi imovine političara.

Branko Stefanović je učestvovao u prodaji oružja kao predstavnik Todorovićeve firme „GIM“ ali, prema dokumentima iz poslovnog registra, nikada nije bio vlasnik niti zastupnik ove firme.

Njih dvojica, međutim, dele vlasništvo u firmi „Worldwide Construction and Engineering“. Na adresi na kojoj je prijavljena ova firma novinari BIRN-a pronašli su tablu sa natpisom „GIM“, a jedan od zaposlenih rekao im je da „gospodin Stefanović trenutno nije tu i da će im se javiti“.

Stefanović, kao ni Todorović, međutim, nisu se javili do objavljivanja teksta.

Njih dvojica sarađivali su i u kompaniji „United BG“ čiji su vlasnici bili do aprila ove godine kada je Todorović napustio firmu.

Osnivanje zajedničke kompanije „United BG“ 2015. godine poklapa se sa boljim poslovnim rezultatima „GIM“-a, pokazuju podaci do kojih je došao BIRN.

Detaljnije pročitajte na sajtu BIRN-a.

Comments are closed.