BIRN: Inspektor priveden ispred kuće ministra Stefanovića

BIRN: Inspektor priveden ispred kuće ministra Stefanovića

Građevinski inspektor Opštine Novi Beograd priveden je dok je pokušavao da utvrdi ko i zbog čega izvodi neprijavljene radove ispred kuće u kojoj živi Nebojša Stefanović, otkriva BIRN.

Izvor: BIRN

Dan nakon telefonske prijave u kojoj je navedeno da se na Bežanijskoj kosi izvode bespravni građevinski radovi, Dragomir Jovanović, inspektor opštine Novi Beograd, izašao je na teren da fotografiše objekat i sačini zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

On je, međutim, u tome sprečen od strane obezbeđenja ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – priveden je i oduzeta mu je memorijska kartica službenog foto-aparata, piše BIRN.

U službenim beleškama sa saslušanja inspektora do kojih je BIRN došao navodi se da je Jovanoviću dok je obavljao svoj posao i fotografisao radove koji se izvode prišao čovek u civilu i „brzometno izvadio službenu legitimaciju“ na kojoj je pisalo „Žandarmerija“. Kasnije mu je prišlo još jedno „službeno lice“ koje nije pokazalo službenu identifikaciju.

Od Jovanovića je traženo da se legitimiše, što je i učinio pokazavši službenu legitimaciju nakon čega mu je tražena i lična karta i rečeno mu da ne sme da se udaljava.

Petnaest minuta nakon toga pojavila se patrola policije koja ga je odvezla u policijsku stanicu Novi Beograd. Kako BIRN saznaje, policiju je tokom saslušanja zanimalo ko je inspekciji prijavio nedozvoljene radove.

U policijsku stanicu privedena je i Tatjana Đukić, šefica Odseka za inspekcijske poslove Opštine Novi Beograd, jer je primila poziv za izlazak na teren. I ona je dala izjavu o događaju, odnosno o „redovnoj inspekcijskoj proceduri“.

Uvidom u policijska dokumenta novinari BIRN-a primetili su da je „službena beleška uzeta uz konsultaciju sa tužiocem Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, Borisom Pavlovićem“. Zbog toga su tužilaštvo upitali da li je bilo komunikacije između njih i policije, kakav je nalog policiji izdat, kao i da li je naloženo da se građevinskom inspektoru oduzme službeni foto-aparat. Odgovore nisu dobili, jer je, kako im je rečeno, tužilac odsutan.

BIRN je u vezi sa ovim događajem pitanja uputio i ministru policije Nebojši Stefanoviću, ali odgovore nije dobio.

Treće osnovno tužilaštvo oglasilo se danas, nakon objavljivanja teksta. U saopštenju su naveli da je policija postupala po njihovom nalogu i u skladu sa zakonom, kao i da je inspektor odbio da se legitimiše.

„Nakon što je tužilaštvo obavešteno da je NN lice fotografisalo objekat štićene ličnosti, da se predstavilo kao građevinski inspektor te odbilo da se adekvatno legitimiše policija je dobila nalog da u skladu sa čl. 147 ZKP privremeno oduzme predmet koji može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, te da utvrdi ko je NN lice i ukoliko se zaista radi o službenom licu da utvrdi da li je postupalo u skladu sa svojim ovlašćenjima. Nakon što su od građana primljena obaveštenja i utvrđeno pčinjenično stanje oduzeti fotoaparat je vraćen“, piše u saopštenju.

Priču pročitajte na sajtu BIRN-a

Comments are closed.