BIRN: Brat Zvonka Veselinovića optužen zbog nelegalne gradnje

BIRN: Brat Zvonka Veselinovića optužen zbog nelegalne gradnje

Foto: BIRN

Tužilaštvo u Čačku podiglo je optužnicu protiv Žarka Veselinovića, brata kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, zbog nelegalne gradnje. Veselinović se krajem prošle godine nagodio sa tužilaštvom, međutim, nije ispunio svoj deo pogodbe i platio 50.000 dinara, piše BIRN.

Izvor: BIRN

Veselinović je po dogovoru sa tužilaštvom do sredine januara trebalo da uplati novac u humanitarne svrhe posle čega bi bio obustavljen postupak protiv njega. Zakon dozvoljava da se uz plaćanje određene svote novca izbegne suđenje kada je to državi isplativije, što se naziva oportunitet ili odlaganje krivičnog gonjenja.

On, međutim, to nije učinio zbog čega je Osnovno javno tužilaštvo u Čačku podiglo optužnicu i Veselinović će morati pred sud.

Postupak protiv Veselinovića tužilaštvo je pokrenulo u maju prošle godine na osnovu krivične prijave građevinske inspekcije jer je gradio objekat bez dozvole.

U krivičnoj prijavi, koju je objavio BIRN, građevinska inspekcija navela je da je Žarko Veselinović kao investitor započeo gradnju objekta u Parku prirode Golija „kao zaštićenom prirodnom dobru od izuzetnog značaja“ i to bez dozvole.

Veselinović je rekao da je gradnju započeo bez dozvole „zbog nemogućnosti da brzo reši imovinsko-pravne odnose“ i obećao da će u najbržem roku pribaviti dozvolu, budući da je projekat već završen.

Pošto dozvolu nije pribavio, inspekcija mu je u novembru 2017. naredila da objekat sruši u roku od sedam dana i teren vrati u prvobitno stanje. Kada to nije uradio, inspekcija je podnela prijavu.

BIRN je nedavno objavio da iza divlje gradnje na Kopaoniku i na Goliji stoje ljudi povezani sa vladajućom SNS, kao i sa nekim strukturama bezbednosnih službi Srbije, među kojima i direktor BIA Bratislav Gašić. Detaljnije pročitajte u priči BIRN-a.

Stariji brat

Žarko Veselinović mlađi je brat kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, koji je široj javnosti postao poznat 2011. godine, kada je organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom.

Zvonko Veselinović se spominje u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

Sudilo mu se zbog trgovine heroinom i zloupotrebe položala, ali je oslobođen optužbi.

Veselinović je prošlog meseca u Pirotu osuđen na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka. Njegov kum Milan Radoičić, osumnjičen za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, je oslobođen optužbi. Ova presuda nije konačna i o njoj odlučuje Apelacioni sud. Detaljnije pročitajte ovde.

Pročitajte priču o Milanu Radoičiću

Comments are closed.