BIRN: Branko Stefanović sa vrhom srpske policije posetio italijansku fabriku oružja

BIRN: Branko Stefanović sa vrhom srpske policije posetio italijansku fabriku oružja

Branko Stefanović (foto: mc.rs)

Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, posetio je u maju ove godine italijansku fabriku oružja „Bereta“ zajedno sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova, otkriva BIRN.

Piše: Bojana Jovanović

Dokumentacija do koje je došao BIRN pokazuje da je Stefanović u poseti bio kao specijalni savetnik privatne kompanije „GIM“ za trgovinu oružjem. Osim njega, sastanku su prisustvovali i vlasnik „GIM“-a Goran Todorović, kao i Dragan Đorđević, bivši oficir za vezu srpske ambasade u Rimu.

Delegaciju MUP-a predvodio je Ivan Ristić, u to vreme pomoćnik direktora policije, piše BIRN. Ristić je ranije bio zamenik šefa kabineta ministra policije Nebojše Stefanovića.

Sastanci su organizovani u sedištu fabrike, udaljenom stotinak kilometara od Milana, a u okviru posete organizovana je i proba „Beretinog“ arsenala na fabričkom strelištu, piše BIRN.

Novinarima BIRN-a informacija o poseti potvrđena je i iz italijanske fabrike gde im je rečeno da je svrha sastanka bila prezentacija njihovih proizvoda i prikupljanje podataka o kompaniji.

„Jedini ishod ove posete bilo je uručivanje cenovnika `Beretinog` sportskog naoružanja. Nikakav dogovor nije postignut“, piše u odgovoru italijanske fabrike BIRN-u.

BIRN navodi da je ovo bila druga poseta „Bereti“ delegacije „GIM“-a u 2019. godini. Prvi sastanak bio je u januaru, ali na njemu nisu učestvovali predstavnici MUP-a.

Iako su se predstavnici „GIM“-a i „Berete“ sastali najmanje dva puta, BIRN navodi da nije do kraja jasno šta je bio ishod ovih poseta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanja novinara BIRN-a koja je bila svrha zajedničkog putovanja sa predstavnicima firme „GIM“, o čijem trošku je organizovan put, kao i kakva je bila uloga oca ministra policije na tim razgovorima.

Novo BIRN-ovo otkriće predstavlja još jedan dokaz o povezanosti oca ministra policije i preduzeća „GIM“ za trgovinu oružjem.

Ovaj portal ranije je otkrio da je Branko Stefanović kao član delegacije ove firme bio u poseti fabrici „Krušik“ u Valjevu, ali i da je kao njen pravni savetnik putovao u Saudijsku Arabiju.

Firma „GIM“, kako je pisao BIRN, kupovala je oružje u „Krušiku“ po povlašćenim cenama u odnosu na državnu firmu „SDPR“. O tome da je ova, ali i nekolicina drugih privatnih firmi imala povlašćen položaj u „Krušiku“ u više navrata je javno govorio i Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz „Krušika“ koji je novinarima dostavio ove informacije. Obradović je zbog toga uhapšen i tek pre dva dana pušten iz kućnog pritvora.

Uprkos ovim otkrićima, ministar policije Nebojša Stefanović tvrdi da njegov otac nema nikakve veze sa „GIM“-om i trgovinom oružjem.

Pročitajte više u tekstu BIRN-a

Pročitajte više o Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz „Krušika“

2 Comments

  1. Dr Miggyy kaže:

    Obavljena poseta Branka Stefanovića, kao član delegacije MUP , u svojstvu savetnika GIM, u maju 2019. godine, italijanskoj fabrici oružja „Bereta“ šta ima tu loše, a ne znam zbog čega se tu pominje njegov sin. Branko se pokazao kao izvanrednog činioca u prodaji naoružanja „Krušika“ i doneo toliko profita, da to nije učinjeno, kako bi rekao Vučić, zadnjih 50 godina. Zli duhovi mogu da pričaju šta god hoće samo da naude Stefanoviću, tj. namenskoj industriji. On najbolje zna šta radi, možda malo i za sebe, al’ ako ima za sve mora malo i za njega i to sve bez znanja i saznanja sina mu dr Nebojše.

  2. Nina kaže:

    I sami znate. Najbolji ste.