BIRN: Branko Stefanović kao savetnik „GIM“-a putovao u Saudijsku Arabiju

BIRN: Branko Stefanović kao savetnik „GIM“-a putovao u Saudijsku Arabiju

Foto: BIRN

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, putovao je prošle godine u Saudijsku Arabiju kao član delegacije „GIM“-a, privatne kompanije koja se bavi trgovinom oružjem, piše BIRN. Ovaj portal ranije je otkrio da je Stefanović povezan sa „GIM“-om, kao i da je ova firma po privilegovanim cenama kupovala oružje od državne kompanije „Krušik“.

Piše: Bojana Jovanović

Stefanović je kao pravni zastupnik bio u delegaciji „GIM“-a koja je u glavni grad Saudijske Arabije, Rijad, otputovala početkom juna prošle godine. Delegaciju su, osim njega, činili i Goran Todorović, vlasnik kompanije, i Dragan Đurić, direktor prodaje, piše BIRN.

Podaci o tome koju ulogu je Stefanović imao u delegaciji nalaze se u zahtevu za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi, navodi BIRN.

Ovaj portal piše da je cilj putovanja bio da sa predstavnicima saudijske firme „Remas LTD“ ugovore novi poslovi. BIRN dodaje i da je cena po kojoj „GIM“ preprodaje mine saudijskim partnerima gotovo duplo veća od one po kojoj je mine tog kalibra kupovao od „Krušika“, državnog proizvođača oružja.

Današnji tekst BIRN-a je još jedna potvrda da je otac ministra policije uključen u međunarodnu trgovinu oružjem i da u „GIM“-u nije bio samo običan zaposleni.

On, takođe, demantuje izjave ministra Stefanovića da njegov otac nije povezan sa ovom privatnom kompanijom, ali i navode predsednika države Aleksandra Vučića koji je najpre izjavio da je Branko Stefanović „običan zaposleni“, a potom rekao tu izjavu.

O tome da je ministrov otac umešan u međunarodnu trgovinu oružjem BIRN je pisao u novembru prošle godine, kada je otkrio da je Branko Stefanović kao predstavnik „GIM“-a posredovao u prodaji oružja kompaniji iz Saudijske Arabije . Tema je aktuelizovana pre tri meseca, nakon što je o njoj pisao i portal „Arms watch“.

Privatni izvoznik „GIM“ koji je povezan sa Brankom Stefanovićem, kako su objavila ova dva portala, kupovao je oružje u „Krušiku“ po povlašćenim cenama u odnosu na državnu firmu „SDPR“.

Nakon ovog otkrića, uhapšen je Aleksandar Obradović, zaposleni u „Krušiku“ i uzbunjivač koji je informacije i dokumenta dostavio novinarima. Tužilaštvo je protiv njega pokrenulo postupak za odavanje poslovne tajne, a predstavnici vlasti javno su ga označili kao špijuna.

Iako je brzo reagovalo u slučaju Aleksandra Obradovića, tužilaštvo je bilo znatno sporije kada su u pitanju otkrića do kojih se došlo upravo zahvaljujući njemu.

Tek sredinom prošlog meseca Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od Bezbednosno-informativne i Vojnobezbednosne agencije da provere njegove navode i utvrde da li su privatne firme, među kojima i „GIM“, imale privilegovan položaj pri kupovini oružja u „Krušiku“.

Na pitanja novinara KRIK-a da li će ispitivati ulogu ministra policije i njegovog oca Branka u trgovini oružjem, tužilaštvo nije odgovorilo. Više o tome pročitajte ovde.

Više pročitajte u priči BIRN-a

Pročitajte: Ministar Stefanović između prekršaja i krivičnog dela

1 Comment

  1. Mučenik kaže:

    Kakvi kadrovi sede u vladi? Svakojaki, samo (ne)pošteni ljudi. Ljudi koji sede u vladi su opterećeni koferčetom sa evrićima umirisani bananama, ministar kupi stan od para koje je unosio u zemlji više godina i tamo jede organski paradajz umirisan marihuanom, kojeg sam bere, jednom otac truguje oružjem iz Krušika, jer sin o takvom poslu pojma nema ne zna se da li ima srednju školu, a za to vreme plagirao doktorat. Jednom vođi brat vedri i oblači po ovoj zemlji na brdovitom Balkanu, poravnjava brda i dolova. Drugi ima 24 stana u Bugarskoj, radio nije spavao, a kada je razmišljao prepisivao je doktorat, Većina njih rade kao „nevidljivi džuboks“.