BIA i makedonska služba dogovorile povlačenje zvaničnih predstavnika

BIA i makedonska služba dogovorile povlačenje zvaničnih predstavnika

Neredi u Sobranju (foto: Nake Bate/TV Nova)

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i makedonska obaveštajna službe (AR) dogovorile su međusobno povlačenje zvaničnih predstavnika iz Beograda i Skoplja i dovođenje novih osoba na te pozicije.

Piše: Bojana Jovanović

Ovakav dogovor obaveštajnih službi usledio je nedugo nakon što je javnost saznala da je predstavnik BIA-e u Skoplju Goran Živaljević bio u makedonskoj skupštini kada je u aprilu grupa osoba sa fantomkama upala u parlament i fizički napala članove opozicionih stranaka. O njegovom prisustvu u parlamentu govori i „selfi“ koji je napravio tokom nereda.

Selfi Gorana Živaljevića tokom nereda u skupštini

Ranije ovog meseca makedonska policija saopštila je da je obavestila tamošnje državno tužilaštvo da je Živaljević u parlamentu Makedonije boravio dva sata – čime je počinio dva lakša krivična dela „učestvovanje u gomili koja će da izvrši krivično delo“ i „učestvovanje u gomili koja će da spreči službeno lice u vršenju službene dužnosti“.

Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tvrdili su da je obaveštajac Živaljević radio svoj posao i izveštavao iz parlamenta.

„Njegov posao je da informiše šta se dešava u Republici Makedoniji. Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno“, rekao je Dačić.

Novi ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, međutim, rekao je da je prisustvo srpskog obaveštajca u makedonskoj skupštini prilikom nereda primer mešanja Srbije u unutrašnje poslove ove zemlje.

„Ne može (vaš predstavnik) biti deo mase koja je ušla u skupštinu, a da tvrdite da se ne mešate u unutrašnje poslove. Plastičniji primer mešanja u unutrašnje poslove jedne zemlje ne postoji. Ja kao diplomata u institucije drugih država ulazim na glavna vrata“, rekao je Dimitrov.

O mešanju u unutrašnje poslove Makedonije govore i podaci makedonske obaveštajne službe, do kojih su došli novinari KRIK-a, OCCRP-ja i makedonske TV Nova.

„Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija“, piše u dokumentima.

U dokumentima se navodi da je Živaljević, zajedno sa poslanikom u makedonskom parlamentu i predsednikom Demokratske partije Srba Ivanom Stoilkovićem izvodio propagandne akcije sa ciljem promocije ruske politike, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i borbe protiv ulaska Makedonije u NATO.

U tome je, kako navodi makedonska služba, uz njihovo posredovanje, učestvovao i poslanik SNS-a i novinar Miroslav Lazanski. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

U razgovoru za KRIK, Lazanski je rekao da je u Makedoniji samo radio novinarski posao.

„Ja niti sam služba, niti sam portparol službe, ja dole nisam bio kao narodni poslanik – već kao novinar ʼPolitikeʼ i neko ko je radio priloge za televiziju Republike Srpske.“

„Moj običaj je da kad dođem u neku stranu zemlju, da se javim našoj ambasadi. Gospodin Živaljević je uredno i legalno akreditovan predstavnik naše BIA-e u Skoplju“, objasnio je Lazanski.

Pročitajte:

Lazanski i BIA u „makedonskom scenariju“

Uticaj Rusije na Makedoniju vodi kroz Beograd

Comments are closed.