Bez obrazloženja o ostavci direktorke Agencije za borbu protiv korupcije

Bez obrazloženja o ostavci direktorke Agencije za borbu protiv korupcije

Majda Kršikapa (print screen istinomer.rs)

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela je juče ostavku posle samo dva meseca na čelu te institucije bez ikakvog obrazloženja. Dok je bila direktorka Agencija je pokrenula vanrednu kontrolu imovine pojedinih funkcionera i objavila izveštaj o troškovima kampanje za predsedničke izbore.

Piše: Bojana Pavlović

Agencija za borbu protiv korupcije devet meseci bila je bez direktora pošto je u decembru prošle godine Tatjana Babić podnela ostavku na ovu funkciju. Na njeno mesto kao vršilac dužnosti postavljena je Verka Atanasković.

Pokušaj da se izabere prvi čovek Agencije propao je u februaru pošto se ispostavilo da je glavna kandidatkinja bila članica vladajuće Srpske napredne stranke. Pojedini članovi odbora potom su dali ostavke, nekima je istekao mandat zbog čega ovo telo nije moglo da normalno radi.

U međuvremenu institucije koje su najglasnije ukazivale na korupciju, pritiske vlasti na pravosuđe, institucije i medije dobile su nove kadrove. Među njima i Agencija za borbu protiv korupcije čiji je odbor dobio četiri nova člana i tako stvorio uslove za izglasavanje direktora.

Početkom septembra jednoglasnom odlukom Odbora Agencije izabrana je direktorka Majda Kršikapa koja je ranije radila u Vrhovnom kasacionom sudu i u Visokom savetu sudstva. Samo dva meseca kasnije, ona je dala neopozivu ostavku bez ikakvog obrazloženja.

Iz organizacije „Transparentnost Srbija“ navode da je Kršikapa tokom dva meseca ostavila utisak spremnosti da unapredi rad ovog nezavisnog organa.

„Za građane, a i za kandidate za mesto direktora na novom konkursu bi svakako bilo od značaja da čuju i razloge zbog kojih se nedavno izabrana direktorka odlučila na ovakav korak, ukoliko oni imaju veze sa položajem i uslovima rada ključnog antikorupcijskog preventivnog državnog organa“, navodi se u saopštenju.

Agencija je sa Kršikapom na čelu pokrenula vanrednu kontrolu imovine 14 funkcionera među kojima su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, bivši predsednik Tomislav Nikolić, poslanik Čedomir Jovanović, direktor aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević, kao i direktor „Večernjih novosti“ Radomir Dmitrović.

Prošle nedelje Agencija je objavila izveštaj o troškovima kampanje za predsedničke izbore u kom je iznela da je na ovogodišnje izbore utrošeno dva puta više novca nego na one iz 2012.

Prema njihovom izveštaju najviše novca potrošio je predsednički kandidat Aleksandar Vučić na čiju je kampanju utrošeno 62 odsto ukupnih sredstava, odnosno 794 miliona dinara. Iza njega su Vuk Jeremić sa izdatkom od 261 miliona i Vojislav Šešelj koji je potrošio 79 miliona.

U izveštaju se navodi i da je Vučić imao ubedljivo najveći broj individualnih donatora – čak njih 6.940 doniralo je 40.000 dinara. On je objasnio da su to bile uplate trećih lica, a ova izjava u javnosti je pokrenula pitanje da li je vladajuća stranka prekršila zakon.

Poslednjih godinu dana, dok je na čelu Agencije bila Verka Atanasković kao vršilac dužnosti, uticaj institucije je slabio.  Zbog odbijanja da objavi dokumenta u vezi sa kontrolom imovine gradonačelnika Siniše Malog, Agencija je došla u sukob sa Poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem. Agencija je navela da dokumenta nose oznaku tajnosti, međutim, niko od zaposlenih nije imao ovlašćenja da takvim dokumentima pristupa.

Atanasković je ponovo postavljena za vršioca dužnosti Agencije.

1 Comment

  1. Bojan Tosic kaže:

    Koliko ja vidim, gospodja Krsikapa je zelela da zna odakl pare za kampanju Aleksandru Vucicu, on je javno priznao da su to uplate trecih lica, sto je zakonom izricito zabranjeno, te je ostalo samo da se protiv njega pokrene postupak za krsenje zakona, sto se ocigledno nece desiti. Meni je samo cudno zasto nijedan novinar , pa ni vas, nije otisao i pitao gospodju Krsikapu za razloge ostavke… Mozda bi i rekla pravi razlog… Jer smatram da sudija Vrhovnog suda nije osoba koju mozes tek tako uplasiti…