Bez istrage u slučaju oružja pronađenog u Jajincima

Bez istrage u slučaju oružja pronađenog u Jajincima

(foto: N1)

Šest meseci nakon pronalaska arsenala oružja u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima istraga još nije otvorena. U toku je predistražni postupak zbog čega, kažu iz Višeg javnog tužilaštva, ne mogu da daju više informacija.

Piše: Milica Vojinović

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Tatjana Sekulić kaže za KRIK da je tužilac odmah po pronalasku oružja uputio zahtev policiji za prikupljanje važnih činjenica i dokaza čime je otvoren predistražni postupak.

„Do sada je u postupku ispitano više desetina lica sa kojima su obavljani razgovori u svojstvu građana, dati su nalozi za DNK veštačenja, upoređivanja sa tragovima pronađenim na licu mesta, a u toku je preduzimanje i drugih istražnih radnji u predistražnom postupku“, rekla je Sekulić i dodala da se radnje koje se preduzimaju ne mogu okončati za par dana.

Tek kad se ova faza završi, kaže Sekulić, tužilac će biti u mogućnosti da oceni da li je i ko počinio krivično delo.

Podsetimo, krajem oktobra prošle godine u šumi u blizini porodične kuće premijera Vučića pronađeni su sanduci sa oružjem u kojima se nalazila zolja, nekoliko ručnih bombi i municija.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tada je izrazio zabrinutost za bezbednost premijera navodeći da bi u pitanju mogla biti priprema atentata. Rekao je da je „pri likvidacijama upravo takav modus operandi – da se oružje sakrije i pripremi, a onda njima pristupe izvršioci, izvrše i nestanu“. Saopštio je i da su na oružju pronađeni tragovi DNK tri osobe, ali da su nađeni jedni preko drugih pa je stoga teško izolovati jedan koji bi poslužio za upoređivanje.

Odmah po pronalasku oružja usledile su reakcije Vučićevih bliskih saradnika iz vlade koji su ovaj događaj opisivali kao pokušaj atentata. Premijer je, međutim, rekao da ne misli da je to slučaj.

„Nemam nijedan dokaz da je neko hteo da me ubije. Čudno je mesto izabrano, možda se slučajno poklopilo“, rekao je na konferenciji za novinare objasnivši da su mu osobe iz njegovog obezbeđenja rekli da je oružje ostavljeno na „idealnom mestu“. „Mogu samo da pretpostavim da je to slučajno tamo neko ostavio. Za mene je najveća briga što se tamo deca igraju, to su bombe, zolja da je eksplodirala, to bi bila katastrofa. Pobila bi 20 dece.“

Nekoliko dana kasnije, Stefanović je izjavio da je policija analizom baznih stanica u blizini kuće premijera u tri dana locirala 97 „bezbednosno interesantnih osoba“ u prečniku od jednog kilometra. Od tog broja, saslušano je 37 osoba, ali niko nije uhapšen. Stefanović je tom prilikom rekao i da premijer strahuje da je meta bio brat Andrej Vučić.

Sredinom novembra Stefanović je novinarima saopštio da policija neće davati informacije o slučaju da ne bi naškodila istrazi i upozorila kriminalce.

„Mi smo povezali neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela. Ali kada bih vam rekao ko, šta, gde i kako, ja bih ih upozorio šta znamo. I onda se postavlja pitanje zašto bismo to uradili. Dakle, mi želimo da kriminalci nagađaju, želimo da budu u mraku, da ne znaju šta policija zna. Sledeća faza je da kada budemo imali dovoljno dokaza nekoga privedemo, onda ćemo imati i više informacija da vam pružimo“, objasnio je Stefanović.

3 Comments

 1. Zoran kaže:

  Valda je jasno kolika i kakva je podvala u pitanju. Dvadesetak metaka raznog kalibra (?) i zolja iz 92(?????) „Atentator“??? Pa pretpostavka je da neko ko ima nameru da izvrsi atentat na nekog drzavnog funkcionera pre svega mora da bude vrstan profesionalac i poznavaoc oruzja. Samo bi budala i to ona sto narod kaze neopevana stavila na rame zolju iz 92 sa ratista iz bosne koja je cuvana ko zna gde i ko zna u kakvim uslovima tako da je daleko opasnija za onoga koji puca od onoga u koga bi se eventualno pucalo. 2. sake municije raznih kalibara?? Sta s tim ? Moze da posluzi samo ako se neko gadja iz ruke, kao kamenom!
  Trebalo nas je zamajavati ko zna zbog cega, kakva istraga, kakvi bakraci! Posluzilo je trenutku i kraj, niko vise se toga ne seca!

 2. jeca kaže:

  Za mene je najveća briga što se tamo deca igraju, to su bombe, zolja da je eksplodirala, to bi bila katastrofa. Pobila bi 20 dece.“ Nije tačno da se tu deca igraju, živim u blizini, svuda okolo je šuma (deo spomen parka „Jajinci“). Nekada je taj deo bio ograđen žicom (vojska je tu bila) a sada je par baraka (dodeljeno kao nužni smeštaj radnicima), uostalom to se može videti i na googlu.

 3. Mirko 2 kaže:

  Biće da je sve to malo „izmišljeno“ ha..ha..po poznatom Vučkovom modelu, držte lopova.