Bez istrage o ubistvu Ivanovića, ime tužioca – strogo poverljivo

Bez istrage o ubistvu Ivanovića, ime tužioca – strogo poverljivo

Oliver Ivanović (foto: mc.rs)

Četiri meseca posle ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, istraga o ovom slučaju još nije zvanično otvorena. Iz Tužilaštva za organizovani kriminal za KRIK navode da je slučaj i dalje u predistražnoj fazi. Na pitanje novinara ko vodi postupak, odgovaraju da ovi podaci nose oznaku tajnosti – strogo poverljivo.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilaštvo je na dan Ivanovićevog ubistva uputilo zahtev policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji da prikupi što više informacija o zločinu.

Po ovim zahtevima „navedeni organi u kontinuitetu postupaju, dostavljajući prikupljene podatke i obaveštavajući tužilaštvo o saznanjima od značaja“, piše u odgovoru na pitanja novinara KRIK-a.

Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stanke 16. januara ove godine. Pokretanje postupka usledilo je nekoliko sati posle ubistva pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da to očekuje od tužilaštva.

Vučić je tada rekao da ima „mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce“.

Početkom februara, srpskom tužilaštvu dostavljen je nalaz obdukcije, kao i zapisnik sa uviđaja. Nakon što je prozvano da ne sarađuje, srpsko tužilaštvo je Prištini poslalo svoj izveštaj, međutim, nije poznata njegova sadržina.

Istragu su tada vodili srpski i albanski tužilac iz Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici, a ona je potom prešla u ruke Specijalnog tužilaštva Kosova.

Međusobna optuživanja ko koči istragu i dalje traju.

Sredinom marta predsednik je najavio da će srpske službe oglasiti o ubistvu i da će reći šta su saznale, a šta ne mogu da saznaju.

„Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred“, rekao je Vučić.

Ovo se, međutim, nije dogodilo.

Zastrašivanje

U julu prošle godine nakon njegove najave da će se kandidovati za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Ivanoviću je zapaljen automobil. Ivanović je o ovom događaju rekao da nije ni sa kim u sukobu, ali da ima političke neistomišljenike.

„To su kriminalne strukture uvezane sa politikom u kojima vlada paničan strah od naše kandidature. Za nekoga ko ima infrastrukturu, ko raspolaže ogromnim novcem i ima podršku Vlade Srbije, naša mala stranka ne bi trebalo da predstavlja problem“, rekao je tada u intervjuu za nedeljnik „Vreme“.

U septembru prošle godine Srpska lista ušla je u vladu Kosova predvođenu Ramušom Haradinajem uz podršku Srpske napredne stranke.

Mesec dana kasnije, naprednjaci su podržali Srpsku listu i na lokalnim izborima. Protiv Ivanovića je u to vreme vođena agresivna kampanja u medijima bliskim vlasti. Njegova stranka izgubila je izbore.

Posle Ivanovićeve smrti, Srpska lista ostala je u Vladi Kosova. Učešće u vlasti napustila je iz protesta nakon hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju krajem marta.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.