Beograđanin uhapšen kao haker „Vrhovnog gospodara tame“

Beograđanin uhapšen kao haker „Vrhovnog gospodara tame“

Foto: FBI

U međunarodnoj akciji FBI-a uhapšen je Beograđanin pod sumnjom da je član hakerske grupe „Vrhovni gospodar tame“ koja je krala lične podatke građana Sjedinjenih Američkih Država i kasnije ih ucenjivala, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Piše: Jelena Radivojević

Srpska policija uhapsila je S.S. (1980) iz Beograda osumnjičenog da je jedan od hakera iz grupe „Vrhovni gospodar tame“ (The Dark Overlord). Sumnja se da je grupa krala lične podatke građana SAD-a i potom ih ucenjivala.

Akciju je pokrenuo Federalni istražni biro (FBI) kako bi otkrio veći broj lica koji su od juna 2016. do danas na internetu koristili ime „Vrhovni gospodar tame“ i neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 ljudi.

Oni su krali lične podatke građana SAD-a, uključujući podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, ali i osetljive podatke o zdravstvenom osiguranju, lečenju.

Članovi grupe nakon toga su slali ucenjivačke poruke žrtvama tražeći da im uplate novac kako ne bi javno objavili njihove lične podatke. Insistirali su da uplate budu isključivo u virtuelnoj kriptovaluti bitkoin. Na osnovu do sada dostupnih podataka, žrtve su uplatile više od 275.000 američkih dolara, piše u saopštenju.

Srpska policija će protiv uhapšenog Beograđanina podneti krivičnu prijavu Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal zbog neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi, kao i zbog krivičnog dela iznuda.

Pročitajte ostale vesti o sajber kriminalu

Comments are closed.