Belivukov saradnik priznao krivicu za ubistva u Ritopeku

Belivukov saradnik priznao krivicu za ubistva u Ritopeku

Belivuk i Miljković / sudnica Višeg suda

Srđan Lalić, nekada blizak saradnik Veljka Belivuka koji je optužen da je učestvovao u likvidacijama u beogradskom naselju Ritopek, priznao je krivicu na današnjem suđenju ovoj grupi. Belivuku i njegovim saradnicima sudi se za pet brutalnih likvidacija, otmice, silovanje, drogu i oružje, a suđenje je u početnoj fazi i danas su se optuženi izjašnjavali o krivici.

Piše: Milica Vojinović

Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković danas su negirali krivicu, dok je Lalić priznao da je učestvovao u likvidacijama, rekli su advokati novinarima prisutnim ispred suda.

On nije izneo više detalja, s obzirom na to da je na današnjem suđenju bilo predviđeno samo da se optuženi kratko izjasne o krivici.

Suđenje je zatvoreno za javnost pošto je postupak i dalje u početnoj fazi koja se zove pripremno ročište, a tokom koje se iznose optužbe, optuženi izjašnjavaju o krivici i raspravlja oko dokaza.

Osim izjašnjavanja optuženih, advokati su započeli sa uvodnim izlaganjima. Kako je novinarima kazao Belivukov advokat Nikola Ristović, nastojali su da ospore dokaze tužilaštva, posebno fotografija i poruka sa enkriptovane “skaj” aplikacije, novodeći da su nezakonito nabavljeni. Ove dokaze srpskom tužilaštvu dostavile su kolege iz Francuske.

Prolongiranje početka suđenja
Suđenje Belivukovoj grupi trebalo je da počne pre više od pola godine, ali se od početka odugovlači. Najpre je sudija tvrdila da nije trebalo da se slučaj dodeli njoj, pa je otišla na bolovanje. Posle tri meseca ona je promenjena i predmet dodeljen veću sudije Vinke Berahe Nikićević. Zatim je početak odlagan jer je uhapšen advokat nekoliko optuženih Dejan Lazarević, koji je sada osumnjičen kao deo grupe optuženog narko-bosa Darka Šarića.

Lalić je optužen za učešće u svih pet likvidacija za koje se sudi grupi – ubistva Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića zvanog Goksi, Milana Ljepoje i Aleksandra Gligorijevića zvanog Puke.

On je, osim Belivuka, jedini član grupe koji se pojavljuje na fotografiji sa enkriptovanih „skaj“ telefona na kojoj se vidi kako drži ubijenog Veličkovića za glavu i osmehuje se.

Osim ovoga, o Lalićevoj ulozi u ubistvima govorio je i Bojan Hrvatin, član grupe koji je odlučio da svedoči protiv ostalih. Ispričao je, između ostalog, da su Belivuk, Lalić i on ubili Ljepoju tako što su ga, uz napor, ugušili kesom i žicom.

Belivuk i nekoliko njegovih saradnika nedavno su optuženi za još dva ubistva i ove optužbe trebalo bi da budu spojene sa prvom optužnicom i dodate postupku koji je pred sudom.

Istraga protiv Belivuka i njegovih saradnika otkrila je brojne zločine, ali tužilaštvo nije ispitalo ključne veze koje je ova grupa imala u vrhu policije i politike. Novinari, među kojima i KRIK, otkrili su ranije da su njeni članovi bili povezani sa generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem, istaknutim pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem, a KRIK je ranije objavio i da je pripadnik ove grupe 2017. čak obezbeđivao inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Članovi grupe bili su u kontaktu i sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović, ali ti njihovi kontakti nisu do sada bili pod istragom tužilaštva.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.