Belivuk i Vučko se dopisivali o ubijenom Miloševiću

Belivuk i Vučko se dopisivali o ubijenom Miloševiću

Veljko Belivuk (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju za ubistvo Vlastimira Miloševića pročitano je nekoliko poruka koje su razmenili vođa navijača Partizana Veljko Belivuk, optužen za pomaganje u ovom ubistvu, i izvesni Vučko. Tužilac nije precizirao da li je reč o Nenadu Vučkoviću Vučku, pripadniku Žandarmerije koji je blizak ovoj kriminalnoj grupi. U završnim rečima, tužilaštvo je tražilo 10 godina zatvora za okrivljene, a branioci oslobađajuće presude.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilac je tražio da sud izvrši uvid u celu prepisku između njih dvojice, a da se na suđenju pročita samo nekoliko najznačajnijih poruka. Poruke je pročitala sudija Slavica Nikolić, ali nije objasnila koje je slao Belivuk, a koje Vučko.

„Ajde kad se vidimo da pričamo malo, zvali su me ovi što otvaraju… Ona moja i Gaučosi.“

„Cvele i Vlasta preko nekih debila su zvali da se mirimo, naravno, odbili smo go*na.“

„Ne želim ni da ih vidim, a kamoli da se mirim sa njima. Ma kakvo mirenje, zvao sam te samo da znaš, brate.“

„Ti ne idi u Pančevo ni kao turista, ona žena mi je je*ala mamu što sam mimo nje zvao načelnika.“

Tužilac Aleksandar Isailović istakao je da ove poruke iz avgusta 2016. pokazuju da je Belivuk sa ubijenim Vlastimirom Miloševićem bio u zavadi u vezi sa poslovima oko obezbeđenja. On, međutim, nije precizirao ko je osoba koja je u telefonskom imeniku Veljka Belivuka upisana kao „Vučko“ i da li je reč o Nenadu Vučkoviću Vučku, pripadniku Žandarmerije koji je blizak ovoj kriminalnoj grupi.

Sudija Nikolić danas je vršila uvid i u sve spise koje je prikupilo tužilaštvo – među njima se nije našao zapisnik o saslušanju osobe sa nadimkom Vučko, pa se zaključuje da ga tužilaštvo nije pozvalo na razgovor.

Optužnica i završne reči

Vlastimir Milošević ubijen je krajem januara prošle godine, a njegovo telo nađeno je u jutarnjim časovima na tramvajskim šinama u centru Beograda. Belivuk je uhapšen nedelju dana kasnije.

U optužnici se navodi da je nepoznati ubica ispalio na Miloševića deset hitaca iz škorpiona s prigušivačem od kojih ga je sedam pogodilo. Marku Miljkoviću i Mirku Kojiću stavlja se na teret da su kupili automobil, a Belivuk da je ukrao tablice sa drugog automobila i stavio ih na kupljeni. Belivuk je tokom istrage bio označen kao direktni počinilac ubistva.

Tužilac je u završnim rečima istakao da okolnosti koje su prethodile ubistvu i koje su usledile nakon ubistva pokazuju da je ono počinjeno sa umišljajem i da je dugo planirano, kao i da su Belivuk, Miljković i Kojić nesumnjivo pomogli nepoznatom počiniocu.

„O tome svedoči činjenica da su kola kojim su se dovezli do mesta zločina kupljena dva meseca ranije, pod okriljem noći, izbegavajući susret sa prodavcem, da je Belivuk neposredno pre ubistva skinuo tablice i montirao ih na drugi automobil, kao i da je vozilo potom zapaljeno“, rekao je Isailović.

Kao otežavajuće okolnosti tužilac je istakao to što je Milošević bio mlad čovek, otac dva maloletna deteta, da je ubistvo obavljeno na brutalan način i stoga tražio 10 godina zatvora za okrivljene.

Svih pet Belivukovih branilaca tražilo je oslobađajuću presudu tvdeći da tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode optužnice.

„Tužilac je prvo tvrdio da je sve to obavio Belivuk sam, posle je utvrdio da to nije tačno, kako mu sad verovati? Nema alternative već da se donese oslobađajuća presuda“, istakao je advokat Dejan Lazarević.

Presuda će biti doneta 11. maja kada će sud odlučiti da li će ukinuti pritvor okrivljenima.

Vučko

Nenad Vučković Vučko, pripadnik Žandarmerije, blizak je kriminalnoj grupi Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koju je posle njegovog ubistva preuzeo Belivuk. Postoje njihove zajedničke fotografije sa tribina na kojima zagrljeni navijaju.

Zbog sumnje da su Vučkoviću, Stankoviću i Belivuku omogućili da od februara do juna 2016. u vanradno vreme koriste vojno strelište u Pančevu za vežbanje gađanja Vojni sindikat Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv dvojice generala. Krivična prijava je odbačena, a u njoj piše da je Vučković do kasarne dolazio u kolima sa zatamnjenim staklima, a sa njim je, osim Stankovića i Belivuka, bio i generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić. Vučković je rekao da „nikada nije ulazio u krug kasarne privatnim vozilom, niti u radno, niti u vanradno vreme“.

Nije ispitana ni Vučkovićeva umešanost u još jedan nasilni događaj za koji je osuđena ekipa Saleta Mutavog – demoliranje kafića bivšeg vođe navijača Partizana Aleksandra Vavića na Karaburmi decembra 2013. Posle rasturanja kafića, grupa se razbežala u više vozila, a Vučković je preuzeo jedan od automobila. U vezi sa ovim slučajem on nije ispitivan o čemu je pisao CINS.

Novinari KRIK-a pitali su u avgustu prošle godine MUP da li je Sektor unutrašnje kontrole proveravao Vučkovićeve veze sa kriminalcima. Odgovor nije stigao ni nakon četiri meseca pa su se novinari žalili kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića koji je u aprilu naložio da se informacija dostavi za tri dana. MUP, međutim, do danas nije dostavio tražene podatke.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Vlastimira Miloševića

Pročitajte sve vesti o Veljku Belivuku 

1 Comment

  1. Bosko kaže:

    Znaci nacelnik u Pancevu je saradnik kriminalaca (samo da ga sami ne kontaktiraju vec preko te zene). Moderna Srbija. BIA igra sah, karte, prati politicke protivnike (kao i uvek), ambasadore drzava koje pomazu Srbiji da sto pre stigne na cilj t.j.postane clan EU, dok ne sme ni da pomisli da prati ljige koje je vlast postavila na mesto sefa policijske stanice