Belivuk oslobođen za pomaganje u ubistvu

Belivuk oslobođen za pomaganje u ubistvu

Vođa navijača Partizana Veljko Belivuk oslobođen je optužbi da je pomogao u ubistvu Vlastimira Miloševića krajem januara prošle godine. Oslobođena su i druga dvojica optuženih Marko Miljković i Mirko Kojić.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Slavica Nikolić navela je da je odluka sudskog veća jednoglasna i da će Belivuk i Miljković odmah biti pušteni na slobodu. Ona je istakla da je u ovom postupku sve ostalo na nivou sumnje.

„Postoji stepen sumnje da su okrivljeni na neki način imali veze sa ovim krivičnim delom, ali to nije dovoljno za osuđujuću presudu za koju je potrebno je da postoji izvesnost“, rekla je Nikolić.

Sudija je dodala da nije sporno da je Belivuk imao kontakt sa automobilom i da su druga dvojica učestvovala u njegovoj kupovini, ali da nije dokazano da su znali da će automobil biti korišćen prilikom izvršenja krivilnog dela.

Vlastimir Milošević ubijen je krajem januara prošle godine, a njegovo telo nađeno je u jutarnjim časovima na tramvajskim šinama u centru Beograda.

Nedelju dana kasnije Belivuk je uhapšen pod sumnjom da je pucao u Miloševića, a nekoliko meseci kasnije i Miljković osumnjičen da mu je pomogao tako što je kupio automobil korišćen prilikom zločina.

U optužnici koja je podignuta šest meseci kasnije, međutim, navodi se da je Miloševića usmrtio nepoznati ubica, a da su mu u tome pomogli optužni i to tako što su Miljković i Kojić kupili automobil, a Belivuk ukrao tablice sa drugog automobila i stavio ih na kupljeni.

Suđenje je počelo u decembru prošle godine. Na optuženičkoj klupi našli su se Belivuk i Miljković, dok je treći optuženi Kojić i dalje u bekstvu.

Belivuk je odbio da se brani na sudu, rekao je kratko da nije ubio Miloševića i da ne zna ništa o tom događaju.

Ekipa

Podsetimo, Belivuk je više puta osuđivan i to za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda. Bio je prijatelj i najbliži saradnik vođe navijača i kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. Posle njegovog ubistva Belivuk je preuzeo upravljanje grupom.

Većina članova ove grupe radilа је kao obezbeđenje beogradskih splavova, a pojedini su umešani i u poslove sa drogom.

Članovi ove grupe, Stanković, Belivuk i Borko Aranitović blisku su Nenadu Vučkoviću Vučku, pripadniku žandarmerije, čije veze sa kriminalcima nikada nisu istražene. Aranitović je bio angažovan i kao obezbeđenje inaguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je nasilno uklonio novinare sa skupa.

Belivuk je tokom istrage ispričao da je tako i upoznao Miloševića pošto su jedno vreme zajedno obezbeđivali splav „Fristajler“, ali da su prekinuli kontakt posle tuče koja je 2014. izbila među njihovim drugovima.

Tužilac Aleksandar Isailović je tokom suđenja naveo da je Belivuk sa ubijenim Miloševićem bio u zavadi u vezi sa poslovima oko obezbeđenja.

U trenutku ubistva Miloševića, Belivuk je trebalo da je u kućnom zatvoru na koji je osuđen zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure. On je, međutim, bio na slobodi pošto presuda nije stupila na snagu.

Detaljnije o ovoj grupi, suđenju i presudi KRIK će objaviti u posebnoj priči

Comments are closed.