Belivuk optužen za pomaganje u ubistvu

Belivuk optužen za pomaganje u ubistvu

Veljko Belivuk (foto: N1)

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv vođe navijača Partizana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i još dve osobe zbog pomaganja u ubistvu Vlastimira Miloševića koje se dogodilo krajem januara u centru Beograda. 

Piše: Bojana Pavlović

Optužnica je podignuta prošle nedelje i dostavljena sudu koji bi trebalo da je potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu.

Belivuk je bio osumnjičen kao direktni izvršilac ubistva, međutim, optužen je za pomoganje.

On je uhapšen početkom februara i od tada je u pritvoru. Četiri meseca kasnije uhapšen je i Marko Miljković pod sumnjom da je kupio automobil koji je korišćen prilikom ubistva. Treći optuženi i dalje je u bekstvu, a iz tužilaštva nisu želeli da otkriju njegov identitet dok optužnicu ne potvrdi sud.

Direktni izvršilac ubistva i dalje je nepoznat.

Miloševićevo telo sa prostrelnom ranom na glavi pronađeno je na tramvajskim šinama u ulici Kraljice Marije u centru Beograda. Kako su preneli mediji, na licu mesta nađene su čaure od metaka, ali ne i oružje kojim je počinjeno ubistvo.

Veljko Belivuk jedan je od najbližih prijatelja ubijenog vođe navijača Partizana i osuđenog narko-dilera Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Belivuk i Stanković (foto: fejsbuk)

Preuzimanje tribine

Belivuk je sa Stankovićem bio jedan od vođa grupe „Janjičari“ koju su činili uglavnom bivši navijači drugih klubova. Oni su do kraja 2013. preuzeli južnu tribinu od do tada vodeće grupe „Alkatraz“.

Stanković je te iste godine godine osuđen na pet godina zatvora kao vođa grupe koja je prodavala drogu, ali kaznu nije odslužio. KRIK je otkrio da mu je sud 12 puta odložio odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih tegoba. Stanković se istovremeno pojavljivao na utakmicama i učestvovao u tučama.

Mesec dana posle Stankovićevog ubistva u intervjuu za „Newsweek“ Belivuk je ispričao da su na južnu tribinu došli kao obezbeđenje članova „Alkatraza“, ali da su ubrzo uvideli da „nije ispravno to što oni rade“, pa su rešili da stvar uzmu u svoje ruke.

U decembru 2013. grupa maskiranih mladića upala je i bejzbol palicama demolirala kafić „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu vođe „Alkatraza“ Aleksandra Vavića.

Zbog ovog incidenta protiv Belivuka je bila podneta i krivična prijava koju je tužilaštvo odbacilo.

Prebijanje u Humskoj

Za Belivuka je šira javnost čula krajem aprila prošle godine nakon prebijanja članova obezbeđenja direktora kluba Miloša Vazure na parkingu u Humskoj ulici ispred Partizanovog stadiona. Iako su kamere snimile kako Belivuk i Darko Ristić zvani Meda brutalno prebijaju čoveka, uhapšeni su tek deset dana kasnije.

Sigurnosne kamere snimile su prebijanje Vazurinog obezbeđenja

Belivuk je sa tužilaštvom sklopio sporazum i priznao delo. Na sudu nije negirao da je učestvovao u prebijanju i rekao da je bio isprovociran.

„Boža je meni opsovao mrtvu majku što je mene jako iznerviralo jer Boža zna da ja od devete godine nemam ni oca ni majku i da sam jako osetljiv na to kad mi neko spomene roditelje. Nakon što mi je opsovao majku ja sam ga laktom desne ruke udario u predelu jagodice sa njegove leve strane. Od udarca koji sam mu zadao, Boža je odmah pao na zemlju“, ispričao je Belivuk i dodao „izrevoltiran rečima koje mi je uputio, ja sam se vratio i još jednom ga udario nogom u predelu lica.“

Protiv Stankovića, koji je prisustvovao tuči, tužilaštvo nije podnelo prijavu.

Miloš Vazura na sudu je rekao da nije video ko je pretukao ljude iz njegovog obezbeđenja. Belivuk je osuđen na godinu dana kućnog pritvora, a Ristić na godinu i deset meseci zatvora.

Obezbeđenje

Belivuk i Ristić učestvovali su i u tučama na prestoničkim splavovima na kojima su radili kao obezbeđenje.

U oktobru 2007. godine Belivuk je napao dvojicu mladića ispred splava „BlayWatch“ gde je radio kao šef obezbeđenja. Godinu dana kasnije optužen je za teško ubistvo u pokušaju. Svedoci su tokom postupka menjali iskaz, pa je u septembru 2015. optužnica izmenjena – umesto za pokušaj ubistva, Belivuku se na teret stavljalo nanošenje teških telesnih povreda. Osuđen je na pet meseci i 15 dana zatvora. U martu 2016. godine ovu odluku je potvrdio i Apelacioni sud.

U javnost su procurila i dva snimka sigurnosnih kamera beogradskih klubova u kojima rade Stankovićevi saradnici koji prikazuju nasije. Tako se videlo kako Ristić i petorica nabildovanih momaka prebijaju dvojicu posetilaca kluba.

Aranitović (u plavoj košulji) (foto: E-stock.us/Aleksandar Bačlija

Na drugom snimku Ristić je  na ulazu u klub nokautirao Zorana Jakšića, jednog od vodećih ljudi narko-klana Amerika.

Na ovom snimku, novinari KRIK-a prepoznali su i Borka Aranitovića, mladića koji je na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića krajem maja maltretirao građane i novinare. Novinari KRIK-a pronašli su i fotografiju na kojoj je Aranitović sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, pripadnikom Žandarmerije koji je blizak Stankovićevoj ekipi.

Veze

Nedugo posle Stankovićevog ubistva, u javnosti se pojavila fotografija njega i Belivuka u društvu Vučkovića na kojoj zajedno zagrljeni navijaju na tribinama.

Stanković, Vučković i Belivuk

Vučković je ranije bio pripadnik Vojske Srbije, a potom prebačen u Žandarmeriju. Njegove veze sa osuđivanim kriminalcima Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nije proveravao.

Vojni sindikat Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv dvojice oficira zbog sumnje da su omogućili Stankoviću, Belivuku i Vučkoviću da koriste vojno strelište i municiju kako bi uvežbavali gađanje.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da ne vidi kao problem to što pripadnik policije stoji na tribini pored kriminalaca i istakao da „nije protivzakonito navijati“.

Priču o Saletu Mutavom pročitajte ovde. 

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajevima možete pronaći u našoj arhivi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.