Belivuk i članovi njegove grupe ostaju u pritvoru

Belivuk i članovi njegove grupe ostaju u pritvoru

Veljko Belivuk i Marko Miljković (foto: skrinšot/arhiva)

Veljku Belivuku, vođi kriminalno-navijačke grupe „Principi“ bliske kavačkom klanu, i članovima njegove grupe ponovo je produžen pritvor, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Oni su uhapšeni početkom februara ove godine, a protiv njih je u toku istraga za tri ubistva, otmice, drogu i oružje.

Piše: Milica Vojinović

Sud je odlučio da grupu zadrži u pritvoru pošto postoji sumnja da će, ukoliko budu pušteni iz njega, pokušati da pobegnu, utiču na svedoke, unište dokaze, ponove krivično delo ili bi to dovelo do uznemirenja javnosti.

Na ovu odluku suda osumnjičeni i njihovi advokati imaju pravo da se žale u roku od tri dana.

Belivuk, njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još 18 osoba uhapšeno je početkom februara ove godine, a policija je u međuvremenu uhapsila još dvojicu osumnjičenih članova grupe koji su bili u bekstvu.

Grupa se sumnjiči da je na prevaru otela trojicu muškaraca – kriminalca Milana Ljepoju, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića koje su potom ubili u kući u Ritopeku čiji vlasnik je jedan od uhapšenih članova grupe. Iako je na konferenciji za štampu početkom marta predsednik Aleksandar Vučić objavio da su pronađeni dokazi za još jedno ubistvo istraga i dalje nije proširena i tužilaštvo zvanično još nema četvrtu žrtvu za koju se grupa sumnjiči. 

Osim ubistava i otmice, tužilaštvo prikuplja dokaze i za trgovinu drogom i pranje novca, a Belivuku i njegovim saradnicima se na teret stavlja i nedozvoljeno posedovanje oružja koje je kod nekih od uhapšenih pronađeno prilikom pretresa.

Iako je grupa bila aktivna nekoliko godina, istraga pokriva samo period od 2019. godine. Ipak za Belivuka i njegove saradnike ključne su bile godine pre toga u kojima su stekli jake veze u policiji i politici, o čemu je ranije pisao KRIK.

Jedan od njihovih ljudi u policiji bio je žandarm Nenad Vučković Vučko, nekada blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović. Belivuk i drugi njegovi saradnici imali su veze i sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, sa kojim su, kako je tvrdio Vojni sindikat Srbije, vežbali pucanje na vojnom strelištu u Pančevu. Istraga u vezi sa ovim slučajem je obustavljena pošto su dokazi misteriozno nestali. Jedan od članova grupe, kako je ranije pisao KRIK, obezbeđivao je inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića.

Belivuk i pojedini članovi njegove grupe označeni su kao pripadnici kavačkog kriminalnog klana koji je godinama u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom.

Jedan od članova grupe – Aleksandar Vidojević, poznat kao Aca Rošavi, često je viđan u društvu Danila Vučića, sina predsednika Aleksandra Vučića, o čemu svedoče i brojne fotografije. Vidojević nije uhapšen sa Belivukom niti je pod istragom u ovom slučaju. Predsednik Vučić javnosti nikada nije objasnio odnos njegovog sina i Vidojevića, kome se trenutno sudi zbog demoliranja noćnog kluba „Komitet“ u Beogradu.

Pročitajte više o istrazi protiv Belivukove grupe

Comments are closed.