Belgija nije tražila izručenje Spasića, Draškovića i Vukotića

Belgija nije tražila izručenje Spasića, Draškovića i Vukotića

Belgija još nije tražila izručenje Božidara Spasića, Andrije Draškovića i Veselina Vukotića koji su u toj zemlji juče osuđeni na doživotne zatvorske kazne zbog ubistva kosovskog političkog aktiviste Envera Hadrija, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Piše: Bojana Jovanović

Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, osuđen je za naručivanje, a kriminalci Drašković i Vukotić za izvršenje ubistva Hadrija u Briselu 1990. godine. Belgijski sud je juče svakom od njih izrekao doživotnu zatvorsku kaznu i naložio njihovo hapšenje.

Ministarka pravde rekla je danas da Belgija još nije tražila njihovo izručenje.

„Za sada nije stigla zamolnica kolega iz Belgije. Ukoliko bude upućena, svakako ćemo postupiti po njoj“, rekla je Kuburović.

Kuburović je dodala i da ne postoji ugovor Srbije i Belgije o međusobnom izručivanju osuđenih, ali da Belgija ima pravo da zatraži da osuđeni služe kaznu na teritoriji Srbije, odnosno da država prizna međunarodnu sudsku odluku.

Detalje ubistva Envera Hadrija, dokaze belgijskih vlasti u ovom slučaju, kao i komentare osuđenih pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.