BCBP osudio brutalnost policije i zatražio istragu

BCBP osudio brutalnost policije i zatražio istragu

Foto: Skrinšot N1

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) osudio je policijsku brutalnost i zatražio hitnu istragu reakcije policije prema demonstrantima koji su se sinoć okupili u centru Beograda.

Piše: Bojana Jovanović

BCBP zahteva da tužilastvo pokrene postupak u vezi sa prekomernom primenom sile od strane policije i traži odgovore na pitanja zašto je tukla ljude koji mirno sede na klupama ili već uhapšeni leže na trotoarima.

Iz ove organizacije navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da oformi poseban tim koji će potpuno nezavisno i samostalno da ispita postupanje policijskih službenika tokom protesta, kao i da treba da reaguje Zaštitnik građana i odmah izvrši kontrolu zakonitosti i pravilnosti postupanja policije.

„Građani imaju pravo da mirno izraze nezadovoljstvo zbog načina na koji se država bori sa pandemijom virusa korona, a vlast treba da prestane sa podsticanjem društvene polarizacije, koja preti da se pretvori u permanentno stanje nasilja na ulicama“, piše u saopštenju BCBP-a.

„Oni koji su noćas izdali naređenje da policija upotrebi silu nad građanima opasno zloupotrebljavaju trenutak u kome se zemlja nalazi i policijske službenike koriste za odbranu režima, umesto da im dozvole da budu branioci zakona i ustavnog poretka“, navode dalje iz ove organizacije.

BCBP je saopštio da podržava pravo građana da se mirno bore za svoja prava, za povratak poverenja u institucije i za očuvanje demokratije, a policiju pozvao da tokom narednih skupova deluje isključivo u skladu sa ustavom i zakonom.

Na protestu koji je održan sinoć u Beogradu, podsetimo, došlo je do sukoba demonstranata i policije. Policija je bacila suzavac, a televizija N1 zabeležila je više scena kako policajci tuku demonstrante.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je danas da je policija bila uzdržana i da je silu primenila tek pošto su životi policajaca bili u opasnosti.

Građani su se spontano okupili nezadovoljni jučerašnjom najavom predsednika Aleksandra Vučića da će biti pooštrene mere u borbi protiv širenja koronavirusa i tokom vikenda uveden policijski sat.

Comments are closed.