BCBP: Obustavljamo saradnju sa Skupštinom zbog linčovanja novinara i NVO

BCBP: Obustavljamo saradnju sa Skupštinom zbog linčovanja novinara i NVO

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (foto: bezbednost.org)

Zbog brutalnih pretnji i poziva na linč predstavnika nevladine organizacije CRTA i novinara KRIK-a, a koje su uputili pojedini poslanici Srpske napredne stranke, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) odlučio je da obustavi svaku komunikaciju i saradnju sa Narodnom skupštinom, saopšteno je iz ove organizacije.

Piše: Milica Vojinović

„Umesto da diskutuje o ogromnim izazovima sa kojima se Srbija suočava u domenu evropskih integracija, stanja demokratije i vladavine prava, nacionalne bezbednosti i organizovanog kriminala, Narodna skupština je, nažalost, postala poligon za obračun sa svakim ko ukazuje na ove probleme“, ističu iz BCBP-a i dodaju da je time ova institucija „degradirana na nivo organa vladajuće stranke čiji je cilj da ućutka pojedince i organizacije koji se više decenija bore za slobodnu i demokratsku Srbiju“ . 

Iz ove organizacije navode da njihovi apeli na razumno ponašanje i poštovanje zakona nisu uslišeni i podsećaju da je istaknuti poslanik SNS-a Aleksandar Martinović rekao da politički protivnici treba da budu prebijeni u džaku, čime je pozvao na fizičko kažnjavanje neistomišljenika.

„Ovaj, kao i prethodni istup je prošao bez sankcija od strane predsednika Skupštine, čime je poslata jasna poruka da zakonodavni dom stoji iza ovakvog nedopustivog ponašanja poslanika Martinovića.“

Iz BCBP-a navode da zbog svega ovoga ne žele komunikaciju sa institucijom koja više ne vrši svoje osnovne funkcije već „sprovodi orkestriranu kampanju protiv građana u čije ime i postoji.“

„Ne pristajemo da budemo po potrebi otirač za postizanje političkih poena, a kada je to potrebno prikazati Evropi – partner u EU integracijama.“

Kampanja koju protiv KRIK-a vode tabloidi i političari iz vlasti traje više od nedelju dana. Poslanik Martinović nastavio je juče sa neutemeljenim optužbama – lažno je tvrdio da peremo novac za svoje saradnike, da ne plaćamo porez i da smo kriminalno udruženje.

Novinare KRIK-a tabloidi su prvobitno predstavili kao saradnke Veljka Belivuka, uhapšenog vođe kriminalne grupe osumnjičene za ubistva, otmice, pranje para i prodaju droge. Ova ekipa deo je crnogorskog kavačkog klana, a KRIK je godinama otkrivao veze koje su Belivuk i njegovi saradnici  imali u policiji i politici. 

KRIK je ranije otkrio da su članovi grupe bili bliski sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, kao i sa Dijanom Hrkalović, nekada jednom od najuticajnijih osoba u policiji. Osim toga, KRIK je objavio i nekoliko fotografija na kojima se vide Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, blizak ovoj grupi, i predsednikov sin Danilo Vučić.

Po hapšenju Belivuka novinari KRIK-a nastavili su da insistiraju na ulozi ovih ljudi i da postavljaju pitanja zašto oni nisu pod istragom, nakon čega je i usledio napad na našu redakciju.

Napade na KRIK osudila su brojna domaća i međunarodna novinarska udruženja i organizacije civilnog društva, kao i predstavnici tela Evropske unije i više ambasada.

Comments are closed.