Baza „Prosudi ko sudi“ dobila svetsko priznanje

Baza „Prosudi ko sudi“ dobila svetsko priznanje

Sigma Awards (foto: screenshot)

KRIK-ovom istraživanju sudija „Prosudi ko sudi“ dodeljeno je prestižno svetsko priznanje „Sigma“. Naša baza jedan je od 20 projekata kojima je ove godine uručena nagrada ili priznanje za istraživanje zasnovano na podacima.

Baza o sudijama „Prosudi ko sudi“ bila je jedan od 545 prijavljenih projekata iz 68 zemalja, a među nagrađenima su neke od najvećih medijskih redakcija u svetu poput „Reuters“-a i „The New York Times“-a.

„Sudije, njihova dela i bogatstvo neke su od najbolje čuvanih tajni u srpskom društvu“, ističe žiri u obrazloženju priznanja i dodaje da je KRIK uspeo da istrajnim izveštavanjem pokaže šta se krije iz kontroverznih odluka koje su uticale na građane tokom prethodnih decenija.

„KRIK je ponovo uspeo – svojim projektom ’Prosudi ko sudi’ rasvetlio je tajanstvenu postavku sudija koja već predugo izbegava nadzor javnosti na štetu građana. KRIK je istakao univerzalni problem i njihov posao treba da se ponovi izvan granica Srbije.“

„Sigma“ je međunarodna nagrada koja se dodeljuje drugu godinu zaredom u oblasti novinarstva zasnovanog na podacima. Smatra se „naslednikom“ Data Journalism Awards, priznanja koje je KRIK dobio 2017. za bazu imovine političara.

O pobednicima je odlučivao međunarodni žiri koji čini 21 osoba – iskusni novinari i eksperti za novinarstvo zasnovano na javno dostupnim podacima.

„Prosudi ko sudi“

Baza koju smo objavili krajem prošle godine otkriva ko su sudije koje su donosile presude u najvažnijim slučajevima kriminala i korupcije u Srbiji, zašto su u mnogim od ovih slučajeva kriminalci i kontroverzni biznismeni oslobođeni, kako su napredovale sudije koje su ih oslobađale i koliku imovinu imaju.

Sudije su nosioci vlasti o kojima se u Srbiji najmanje zna i upravo zbog su novinari KRIK-a odlučili da građanima omoguće što bolji uvid u njihov rad. Smatramo da naši čitaoci imaju pravo da znaju ko su ljudi koji donose najvažnije odluke u ključnim postupcima organizovanog kriminala i korupcije.

KRIK je objavio 33 profila sudija Višeg i Apelacionog suda u Beogradu, kao i ključne informacije o gotovo 130 značajnih sudskih predmeta.

Novinari KRIK-a su se u istraživanju oslanjali na sudsku dokumentaciju i druge zvanične izvore. 

Šta smo otkrili

Sudije su često odugovlačile postupak, pravile prospuste, pa čak i prekršile zakon svojim odlukama i to u nekim od najznačajnijih suđenja.

Suđenja kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću, kriminalcu Luki Bojoviću i bivšem šefu kabineta ministra Ivice Dačić Branku Lazareviću završene su nezakonitim oslobađajućim presudama. U ovim postupcima sudije nisu prihvatile ili su iz postupka izbacile neke od ključnih dokaza tužilaštva i u sva tri slučaja Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da su sudije prekršile takon korist optuženih. Sudije su nastavile da sude bez ikakvih posledica, a neke su čak i napredovale.

U okviru projekta „Prosudi ko sudi“ novinari KRIK-a otkrili su i da sudija Apelacionog suda Zoran Savić sa svojom suprugom poseduje imovinu koja znatno premašuje njihove prihode, kao i da je finansirao gradnju apartmana vila „Pahulja”  u strogom centru Kopaonika.

O sudijama i predmetima saznajte u našoj bazi „Prosudi ko sudi“ na ovom linku.

Dopada vam se ono što radimo? Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo. Mnoge naše priče nastale su zahvaljujući donacijama čitalaca. Kako da donirate KRIK pročitajte ovde. Podržite nezavisno novinarstvo!

Comments are closed.