Bakić: Postupak protiv Malog bio bi politički blokiran

Bakić: Postupak protiv Malog bio bi politički blokiran

Jovo Bakić (foto:print screen)

„Vaša priča pokazuje isprepletanost privredne i političke oligarhije, ogrezlih u kriminalu, gde od političkih veza zavisi uspeh u poslu“, rekao je za KRIK sociolog Jovo Bakić, komentarišući veze Predraga Malog, brata ministra finansija Siniše Malog, i kompanije „Milenijum tim“.

Piše: Pavle Petrović

„Te veze mogu da idu tako da se poslovni ljudi sami nude i kažu: ’Koristićete ovaj auto, ovaj stan, imaćete depozit u ovoj švajcarskoj banci…’ Ali mogu da idu i u obrnutom smeru – da političar kaže: ’Mi vama nudimo najunosnije poslove, ponudite i vi nama nešto zauzvrat. Ja tebi – ti meni’“, kaže Bakić.

Na ovaj način, objašnjava on, stvaraju se i političari i privrednici u oligarhijskim sistemima.  

„Oni postaju prijatelji, čak i ako ranije nisu bili, povezani neraskidivim nitima korupcije, odnosno podmićivanja. Ove veze su toliko razgranate, duboke, ukorenjene, da to ne može tek tako da se sruši. Tim pre što urušeni pravosudni sistem zapravo služi održavanju tih veza jer ne goni krivce“.

Prema njegovim rečima, slučaj neće stići do pravosudnih organa. 

„Vi ste verovatno otkrili samo vrh ledenog brega. U pitanju su stotine hiljada evra. Zamislite šta još ne znamo? To je posao za tužilaštvo, ali tužilaštvo naravno neće reagovati zbog toga što autoritarni vođ na čelu pomenute oligarhije to neće dozvoliti. Čak iako bi reagovalo, proces bi se otegao u nedogled, bio bi politički blokiran dok ne bi postao obesmišljen.“

Podsetimo, KRIK je otkrio da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, godinama vozio „audi a6“ u vlasništvu „Milenijum tima“, dok je stan te kompanije koristila njegova tadašnja devojka.

„Milenijum tim“ angažovan je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – „Beogradu na vodi“. Osim toga, kompanija je radila gasifikaciju Smedereva i Grocka vrednu oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Učestvovala je i u desetinama drugih poslova plaćenih iz budžeta, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.

Pročitajte više o vezama brata Siniše Malog i firme „Milenijum tim“

3 Comments

 1. Biljana kaže:

  Jadni mi šta nas tek čeka od ove mafije!
  Svaka čast na hrabrosti . Samo da istrajete.

 2. Slaviša Stanojević kaže:

  Predlažem KRIK-u da se pozabavi pitanjem priključka kupca na elektroenergetsku mrežu. EPS od kupca naplati oko 80.000,00 din. a privatnoj firmi GAT plaća po svakom priključku u Srbiji 150.000,00 din.

 3. Mi kaže:

  „Upravo tako“