Apelacioni sud odlučuje o presudi za ubistvo Bojovića

Apelacioni sud odlučuje o presudi za ubistvo Bojovića

Nikola Bojović

Veće Apelacionog suda u Beogradu počelo je danas da razmatra presudu za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića. Planirano je da veće zaseda i naredna dva dana tokom kojih će žalbe na presudu izneti tužilac i advokati okrivljenih.

Piše: Bojana Pavlović

Veće koje će odlučivati o presudi čine sudije Zoran Savić, Duško Milenković, Milena Rašić, Mirjana Popović i Vučko Mirčić. Sudija Savić danas je čitao presudu koju je u aprilu ove godine doneo Viši sud u Beogradu i objašnjavao glavne zaključke iznete u njoj.

Apelacioni sud može da presudu potvrdi, ukine ili preinači.

Podsetimo, ovom presudom Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić osuđeni su na 35, odnosno 30 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića.

Za ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi na osnovu sporazuma o priznanju osuđen je Miloš Vojnović kome je izrečena kazna u trajanju od 10 i po godina. Kao njegov saučesnik na 35 godina osuđen je Slaviša Novaković. Vojnović, koji je priznao ubistvo Vidakovića i članstvo u kriminalnoj grupi, svedočio je protiv ostalih optuženih.

Miloš Delibašić oslobođen je svih optužbi – da je jedan od organizatora grupe i da je podstrekao na ubistvo Vidakovića. Oslobođen je i Goran Bojanić koji je bio optužen kao pripadnik kriminalne grupe.

Sud je u obrazloženju naveo da je poverovao Vojnovićevom svedočenju u vezi sa ubistvom Bojovića pošto snimci sigurnosnih kamera i drugi materijalni dokazi potvrđuju njegov iskaz.

Drugom delu njegovog svedočenja u vezi sa ubistvom Vidakovića sud, međutim, nije poverovao pre svega „zbog animoziteta koji je pokazivao prema Delibašiću tokom suđenja“ i njegovih komentara da se „Delibašić uvek izvuče“.

Delibašić je inače početkom novembra pušten iz zatvora pošto je odslužio kaznu po ranijim presudama.

Optužbe i suđenje

Za ubistva Nikole Bojovića u aprilu 2013. i Miloša Vidakovića u julu iste godine, kao i pripremu još četiri likvidacije, u junu 2016. optužena je grupa na čijem je čelu bio Slobodan Šaranović.

Suđenje je počelo u decembru 2016, a prisustvovala su mu četvorica od sedmorice okrivljenih. Šaranoviću i Koljenšiću sudilo se u odsustvu pošto ih je početak procesa zatekao u crnogorskom pritvoru, dok je Novaković bio u bekstvu.

Detalje o ubistvima i okolnostima koje su im prethodile policiji je otkrio Miloš Vojnović, optuženi koji je priznao ubistvo i nagodio se sa tužilaštvom u zamenu za 10 i po godina zatvora.

Glavni dokazi tužilaštva, osim Vojnovićevog iskaza, bili su snimci ubistva Bojovića i oni na kojima se vide Vojnović i Novaković odvoze posle ubistva Vidakovića, kao i prisluškivani razgovori članova grupe. Na suđenju je trebalo da svedoče i Filip Korać, blizak saradnik Luke Bojovića i Uroš Mišić, navijač „Crvene zvezde“ osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda žandarmu i saradnik Šaranovićeve grupe, ali se to nije dogodilo.

Tokom čitavog suđenja Delibašić je pokušavao da diskredituje Vojnovića tvrdeći da je u nekoliko iskaza koje je dao tužilaštvu i sudu menjao verzije događaja.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Nikole Bojovića

Pročitajte posebnu priču o tome kako je funkcionisao Šaranovićev klan

 

Comments are closed.