AOM: Rasvetliti slučaj praćenja urednika „Južnih vesti“

AOM: Rasvetliti slučaj praćenja urednika „Južnih vesti“

Predrag Blagojević

Asocijacija online medija (AOM) izrazila je zabrinutost zbog slučaja snimanja i praćenja Predraga Blagojevića, urednika „Južnih vesti“, i zatražila da nadležni organi što pre rasvetle ovaj slučaj.

Piše: Jelena Radivojević

Naime, Blagojević je u utorak uveče prijavio policiji da sumnja da ga neko prati jer je uočio osobu koja ga iz kola snima video kamerom. On je to veče izašao iz pozorišta, seo u svoj automobil i krenuo na jednu stranu da bi se zatim odlučio da ide drugim putem pri čemu je naglo skrenuo.

„Tada sam spazio automobil koji je bio parkiran na trotoaru uz park, dok je vozač u ruci držao malu video kameru i snimao u mom pravcu. Kada sam to primetio i krenuo ka njemu, naglo je spustio kameru, uzeo mobilni telefon i nekog pozvao“, kaže Blagojević i dodaje da je uspeo da fotografiše automobil, nakon čega je kontaktirao i policiju.

Blagojević objašnjava da je policija brzo reagovala i da je njihova procena bila da mu bezbednost nije ugrožena.

„Pitali su me da li se ja osećam ugroženo, da li mi je potrebno obezbeđenje. Odgovorio sam da ne znam, nisam neko ko je stručan da odgovori na pitanje da li je meni ugrožena bezbednost, valjda ima neko ko to procenjuje“, rekao je Blagojević za KRIK.

Krajem prošle godine, Blagojević je zatražio od MUP-a zvaničnu informaciju o tome da li je pod merama nadzora, odnosno da li se presreće njegova elektronska pošta. Ovih dana stigao mu je odgovor u kom ga obaveštavaju da odbijaju njegov zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i da mu ne mogu pružiti tu informaciju jer je na njoj oznaka „strogo poverljivo“.

Reagujući na informaciju o praćenju Blagojevića, Asocijacija onlajn medija izdala je saopštenje u kome je navela da očekuje da će nadležni organi ušto pre rasvetliti slučaj i o njemu izvestiti javnost.

„Samo hitnom i efikasnom reakcijom policije i tužilaštva biće poslata nedvosmislena poruka svima onima koji bi pokušali da ugroze bezbednost novinara, a novinarima će se pružiti osećaj sigurnosti i poverenja u institucije“, piše u saopštenju.

Podsećamo, tokom prošle godine više novinara je prijavilo da ih prate nepoznata lica. Prvo je to učinila novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Maja Živanović. Nakon toga i novinari redakcije KRIK-a su se obratili Zaštitniku građana zbog sumnje da ih prati i prisluškuje Bezbednosno-informativna agencija. Krajem godine, novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) prijavile su da ih nepoznate osobe prate i fotografišu.

Osim praćenja, prošle godine zabeležen je i veliki broj pretnji novinarima u Srbiji. Na to je ukazao i Evropski parlament u izveštaju o Srbiji iskazujući zabrinutost zbog „napada na kritički nastrojene medije i novinare“.

Comments are closed.