AOM osudio pretnje upućene KRIK-u

AOM osudio pretnje upućene KRIK-u

Asocijacija onlajn medija (AOM) najoštrije osuđuje najnovije pretnje koje su upućene redakciji KRIK-a i novinarki Dragani Pećo i zahteva od države da preduzme mere kojima će se zaustaviti kontinuirano ugrožavanje bezbednosti novinara u Srbiji.

Piše: Bojana Jovanović

Asocijacija ističe da se na meti zastrašivanja isključivo nalaze novinari i mediji koji nisu bliski vlastima, odnosno oni koji profesionalno i kritički izveštavaju o političkim i društvenim fenomenima.

„Iako su pretnje novinarima i nasilje nad njima postale naša svakodnevica, nadležni organi nisu našli za shodno ni da javno osude ove napade, a kamoli da preduzmu nešto više u cilju njihovog sankcionisanja. To nam samo može govoriti da su razna osnivanja komisija za bezbednost novinara i protokoli za njihovu zaštitu, u skladu sa potrebama evropskih integracija, samo isprazna, licemerna politička forma bez ikakve sadržine“, navodi se u saopštenju.

„Ukoliko državni organi i dalje budu pasivno posmatrali nasilje nad novinarima, Asocijacija će smatrati da vlast stoji iza ovih incidenata, odnosno da je otvorila sezonu lova na ‘nepodobne’ novinare, ali i uopšte kritičko mišljenje i izražavanje“, navodi se u saopštenju i zahteva da nadležni organi hitno reaguju i otkriju identitet osoba koje su uputile pretnje novinarima KRIK-a.

Novinarka Dragana Pećo i redakcija KRIK-a dobili su pretnje putem društvenih mreža, u kojima im je poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“. Sa anonimnog naloga na Tviteru napisano im je i sledeće: „Ko ste vi da tražite podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade, pa jebo vam pas majku izdajničku više“, kao i „kada budete došli da tražite te podatke, doći ću i ja tamo da vam se najebem majke“.

Redakcija KRIK-a je došla do podataka o identitetu jednog izvršioca, a čitav slučaj prijavila je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Podsećamo da je ovo samo nastavak kampanje protiv KRIK-a, njegovih urednika i novinara, u kojoj aktivno učestvuju predstavnici vlasti.

Detalje o kampanji koja se vodi protiv KRIK-a pročitajte ovde.

Comments are closed.