AOM: Deportacija Dojčinovića skandalozna, utvditi ko je tražio da bude na „crnoj listi“

AOM: Deportacija Dojčinovića skandalozna, utvditi ko je tražio da bude na „crnoj listi“

Stevan Dojčinović (foto: mc.rs)

Zadržavanje urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića na aerodromu u Abu Dabiju i njegovu deportaciju u Srbiju, Asocijacija onlajn medija ocenila je skandaloznim i zatražila od državnih organa da što pre rasvetle ovaj slučaj.

Piše: KRIK

AOM smatra da ovaj incident ukazuje na nepoštovanje prava na slobodno kretanje i izražava sumnju da je u pitanju i napad na slobodu govora, odnosno na javni interes, budući da je reč o uredniku istraživačkog medija.

U saopštenju se navodi i da je neverovatna činjenica da je Dojčinović od policije u UAE dobio informaciju da se na „crnoj listi“ nalazi jer je to zatražila „vlada neke druge države“.

„Apelujemo na državne organe, Ministarstvo unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, da pod hitno rasvetle ovaj slučaj, i javnost obavesti o tome zašto je jednom građaninu Srbije zabranjeno da se slobodno kreće i koja je to vlada intervenisala i tražila da se Dojčinoviću uskraćuje to pravo“, piše u saopštenju asocijacije.

AOM navodi da se Dojčinović u sličnoj situaciji našao i pre četiri godine kada je deportovan iz Rusije i ističe da su u pitanju prakse koje ugrožavaju demokratiju i ulogu novinarstva u demokratskim društvima, a posebno onog koje se bavi istraživanjem korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Dojčinović je pozvan u Ujedinjene Arapske Emirate da učestvuje na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i trebalo je da govori na panelu posvećenom borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nakon što je sleteo na aerodrom u Abu Dabiju, međutim, Dojčinović je zadržan u policijskim prostorijama. Rečeno mu je da je na „crnoj listi“ zbog čega ne može da uđe u zemlju, te da će prvim letom biti deportovan u Srbiju, što se i dogodilo.

Dojčinović nije dobio nikakvo objašnjenje za ovakav postupak, osim što mu je rečeno da je na listu stavljen po zahtevu neke druge vlade, ali mu nije saopšteno koje.

Urednik KRIK-a bio je u sličnoj situaciji i u Rusiji 2015. godine kada je zadržan na aerodromu u Moskvi, a zatim deportovan u Srbiju.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti

1 Comment

  1. Bata kaže:

    Dobro da nije išo u našu ambasadu, inače bi izašo kao Kašogi.