Andrija Drašković u bekstvu

Andrija Drašković u bekstvu

Andrija Drašković
Andrija Drašković (Foto: Katarina Vojvodić)

Andrija Drašković

Poznati pripadnik srpskog podzemlja Andrija Drašković se zvanično nalazi u bekstvu. Iako je danas trebalo da bude izručen vlastima Belgije, koje ga sumnjiče da je učestvovao u ubistvu, Drašković je umakao iz luksuznog apartmana u Splitu u kojem je čekao izručenje.

Piše: Jelena Vasić

Hrvatska policija juče je Draškovića zvala telefonom na broj apartmana. Niko se nije javio. Policajci su otišli na lice mesta, gde im je vlasnik smeštaja rekao da Draškovića nije video već nekoliko dana.

Damir Romac, predstavnik Županijskog suda u Splitu za KRIK kaže da je Drašković bio dužan da se odmah odazove na svaki poziv suda i policije i da je ovim činom prekršio odredbe kaucije.

„Policija je izvršila neke razgovore i nema ga, jednostavno ga nema, nestao je. Sudac istrage je već dao nalog da se oduzme jamstvo, jer se smatra da je u bijegu. Ako ga policija pronađe, on ide u istražni zatvor i odmah odlazi na izručenje“, objasnio je Romac.

„Luksuzni apartman Split“ u kojem je boravio Drašković (foto: luxuryapartmentsplit.com)

Luksuzni apartman Split u kojem je boravio Drašković

Osoblje privatnog smeštaja „Luksuzni apartman Split“ novinarima KRIK-a potvrdilo je da je Drašković platio račune smeštaja i otišao.

Novinari KRIK-a su na sajtu smeštaja videli da je apartman u kome se Drašković nalazio već tri dana slobodan za izdavanje.

„Neće ga naći“

Drašković je imao pravo da napušta smeštaj, ali Romac kaže da je on znao da je krajnji rok za izručenje Belgiji bio 20. jul i da verovatno ne postoji opravdan razlog zašto se nije odazvao pozivu.

„Iz svega se da zaključiti da je on napustio tu adresu i da je napustio Split, da je u bijegu. Moje je mišljenje da ga neće pronaći“, rekao je Romac.

Iz advokatske kancelarije Gulišija za KRIK su rekli da više ne zastupaju Draškovića, a splitsko-dalmatinska Policijska uprava nije htela da nam odgovori na pitanje o tome da li je Drašković bio pod nadzorom nakon izlaska iz pritvora.

Drašković je uhapšen 23. juna, a 2. jula je platio kauciju od 100 hiljada evra i od tada je u hotelu. Belgijske vlasti sumnjaju da je 1990. godine bio umešan u ubistvo albanskog aktiviste Envera Hadrija.

Kriminalna prošlost

Andrija Draškovic je optužen u Italiji zbog učešća u švercu cigareta. Na istoj optužnici su i premijer Crne Gore Milo Đukanović, kao i članovi italijanske kriminalne porodice Sakra korona unita i Kamora.

Drašković je 2001. godine osuđen na devet i po godina zatvora zbog ubistva kriminalca Zvonko Plećića u beogradskom restoranu „Knez Rojal“.

Nakon žalbe na presudu, on je oslobođen 2004. godine. Ubrzo nakon toga je pucano na njegov blinidirani džip, ali je Drašković ostao nepovređen. Navodno, napad je izveo Luka Bojović, vođa suparničke kriminalne organizacije. Prema svedočenju Sretka Kalinića, člana Bojovićeve grupe, Bojović je hteo da ubije Draškovića jer ga je krivio za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Drašković je 2010. godine ponovo osuđen za ubistvo Plećića, ali nije odslužio punu zatvorsku kaznu jer je, donošenjem Zakona o amnestiji 2012, ona skraćena za četvrtinu, pa je oslobođen u oktobru 2013. godine.

Novinari KRIK-a su o Draškoviću pisali ranije, kada su otkrili njegove poslovne veze sa Mirjanom Aćimović, predsednicom uticajnog udruženjem kockarskih firmi „Jakta“. Priču o Jakti pročitajte na sledećem linku.

Comments are closed.