Andrija Drašković biće izručen Belgiji

Andrija Drašković biće izručen Belgiji

Andrija Drašković
Foto: Katarina Vojvodić

Andrija Drašković

Poznati srpski kriminalac Andrija Drašković, koji je 23. juna uhapšen u Hrvatskoj položio je kauciju od 100.000 evra i sada čeka izručenje Belgiji. Drašković je uhapšen po poternici belgijskih vlasti, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu albanskog aktiviste Envera Hadrija.

Piše: Jelena Vasić

Hadri, borac za prava kosovskih Albanaca, ubijen je 25. februara 1990. godine u Briselu. Na njega je pucano dok je bio u automobilu na raskrsnici ispred semafora. Mediji su ovaj događaj predstavljali kao jednu od „poslednjih likvidacija jugoslovenske UDBE“.

Enver Hadri, ubijen 1990. u Briselu (foto Wikipedia)

Enver Hadri, ubijen 1990. u Briselu  (foto: Wikipedia)

Dve i po decenije kasnije, 23. juna 2015. Andrija Drašković planirao je da sa porodicom doputuje iz Splita u Beograd. Oko 11 sati pre podne stajao je u redu na aerodromu „Resnik“ i čekao da se ukrca u avion.

„Policijski službenici su prilikom granične kontrole utvrdili da je za tom osobom iz Srbije, raspisana međunarodna Interpolova tjeralica kancelarije u Belgiji“, rekla je za KRIK Ana Ćepić iz policijske uprave u Splitu.

Andrija Drašković je odmah priveden i kratko ispitan po optužbama iz evropskog naloga za hapšenje, koje se odnose na učestvovanje u ubistvu Envera Hadrija.

„Drašković je davao izjavu pred sucem istrage, on je samo rekao da negira bilo kakvo kazneno djelo, ali da pristaje na izručenje“, ispričao je za KRIK Damir Romac, predstavnik Županijskog suda u Splitu. „Zato bi ta procedura oko ekstradicije trebala bit desetak dana po našoj procjeni.“

Sud je odlučio da Drašković izručenje čeka na slobodi, uz kauciju od 100.000 evra i oduzimanje pasoša. Na ovu odluku su se, bez uspeha, žalili i tužilaštvo u Splitu i Draškovićev advokat.

„Mi smo željeli da on bude u zatvoru, pogotovo što je sam pristao na izručenje“, kaže za KRIK Laura Rene iz Županijskog odvjetništva. „Što se tiče samog predmeta mi u to ne ulazimo. Mi samo ispitujemo okolnosti – je li uhićena prava osoba i što mu se stavlja na teret, koje kazneno djelo.“

Vinko Gulišija, advokat Andrije Draškovića, pokušao je da prepolovi visinu kaucije, jer tvrdi da je njegov klijent nevin.

„On je negirao da je to napravio i pristao je na izručenje upravo iz razloga što ništa nije učinio. Znam da je ranije preko odvjetnika iz Beograda dao sudu (u Briselu) svoju točnu adresu gdje prebiva i iz toga je vidljivo da on ne biži od ničega“, rekao je Gulišija za KRIK.

Hrvatska policija proverava kako je Drašković ušao na njihovu teritoriju, a do izručenja biće u hotelu u Splitu.

„To nije kućni pritvor, već njegovo boravište na kom će primati pozive i poštu. On će smeti da izlazi iz hotela, može se kretati po Splitu, a putovnica će biti oduzeta da ne može napustiti državu“, objasnio je Damir Romac.

Novinari KRIK-a su o Draškoviću pisali ranije, kada su otkrili njegove poslovne veze sa Mirjanom Aćimović, predsednicom uticajnog udruženja kockarskih firmi „Jakta“. Priču o Jakti pročitajte na sledećem linku.

Kriminalna prošlost

Andrija Drašković je optužen u Italiji zbog učešća u švercu cigareta. Na istoj optužnici su i premijer Crne Gore Milo Đukanović, kao i članovi italijanske kriminalne porodice Sakra korona unita i Kamora.

Andrija Drašković (foto: Zoran Ras)

Andrija Drašković
(foto: Zoran Ras)

Drašković je 2001. godine osuđen na devet i po godina zatvora zbog ubistva kriminalca Zvonka Plećića u beogradskom restoranu „Knez Rojal“.

Nakon žalbe na presudu, on je oslobođen 2004. godine. Ubrzo nakon toga je pucano na njegov blinidirani džip, ali je Drašković ostao nepovređen. Navodno, napad je izveo Luka Bojović, vođa suparničke kriminalne organizacije. Prema svedočenju Sretka Kalinića, člana Bojovićeve grupe, Bojović je hteo da ubije Draškovića jer ga je krivio za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Drašković je 2010. godine ponovo osuđen za ubistvo Plećića, ali nije odslužio punu zatvorsku kaznu jer je, donošenjem Zakona o amnestiji 2012, ona skraćena za četvrtinu, pa je oslobođen u oktobru 2013. godine.

Comments are closed.