Andrej Vučić: Nisam neformalni gradonačelnik Novog Sada

Andrej Vučić: Nisam neformalni gradonačelnik Novog Sada

Andrej Vučić (levo) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (desno) (foto: sajt SNS-a)

Andrej Vučić, brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, negirao je juče na sudu tvrdnje člana Predsedništva opozicione Narodne stranke Borislava Novakovića da je na vrhu neformalnog sistema odlučivanja u Vojvodini. U postupku koji se vodi po Vučićevoj tužbi protiv Novakovića, predsednikov brat je rekao i da nije tačno da je predložio Sinišu Malog za gradonačelnika Beograda – iako je Mali to sam rekao u intervjuu koji je 2014. godine dao hrvatskom listu „Globus“. 

Piše: Bojana Jovanović

„Ja sam se veoma loše osećao zbog ovih natpisa, kao poštenom čoveku koji ništa nikada nisam ukrao, bilo mi je veoma neprijatno u svom okruženju, bilo da prolazim pored komšije koji me gleda i na svaki drugi način. Osim mene članove moje porodice su pozivali povodom tih natpisa, sve to nije bilo uopšte prijatno“, rekao je juče na sudu Andrej Vučić svedočeći o tome kako su izjave Borislava Novakovića, objavljene u dnevnom listu „Danas“, povredile njegov ugled i čast.

Vučić je naveo da je zaposlen u Narodnoj banci Srbije, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca i negirao Novakovićeve tvrdnje da je on pravi gradonačelnik Novog Sada, a ne Miloš Vučević, i da, iako nema formalna ovlašćenja, donosi sve odluke i „o svemu se pita“.

„Kao član Srpske napredne stranke i član glavnog odbora učestvujem u radu stranke, prisustvujem pojedinim stranačkim okupljanjima i učestvujem u razgovoru sa građanima“, rekao je Vučić. 

Na pitanje Novakovićevog advokata Vladimira Gajića da li ima običaj da prisustvuje događajima koje organizuju predstavnici izvršne vlasti u Vojvodini, Vučić je rekao: 

Andrej Vučić (desno) u poseti odboru SNS-a u Zrenjaninu 2015. godine (foto: sajt SNS-a)

„Možda se nekad desilo da je u pitanju neki događaj, a da nisam znao da se radi o službenom događaju, inače ne prisustvujem događajima, niti ikakvim donošenjima odluka“, kazao je i dodao da sebe ne vidi kao javnu ličnost, te da je svestan da je prava meta njegov brat Aleksandar. 

„Radi se o tome da bivša vlast na svaki način pokušava da kreiranjem laži i neistina, bez ikakvog morala, ponovo dođe na vlast.“

Vučić je prokomentarisao i intervju koji je ministar finansija Siniša Mali dao hrvatskom listu „Globus“ 2014. godine – u kojem je Mali rekao da je on „siva Aleksandrova eminencija u Srpskoj naprednoj stranci, koji se nigde u javnosti ne pojavljuje“. 

„Nije mi poznato ni šta je izjavio, ni da li je izjavio. Kad sam pitao Sinišu Malog on mi je odgovorio da to nikada nije rekao“, kazao je juče Vučić. 

Intervju Siniše Malog za hrvatski nedeljnik „Globus“

Mali je tada ispričao i da je na funkciju prvog čoveka glavnog grada došao po ideji Andreja Vučića, što je Andrej juče takođe demantovao. 

Vučić je tužio Novakovića jer je u nekoliko navrata za „Danas“ govorio da Andrej bez ikakvih formalnih ovlašćenja donosi sve bitne odluke u Vojvodini, poput odluke o pokrajinskom budžetu, da se sastaje sa investitorima i prisustvuje događajima koje organizuju predstavnici vojvođanske vlasti. Novaković je izjavio i da predsednici opština u Vojvodini ne odlučuju već samo sprovode njegove odluke.

Vučić je tužbom tražio pola miliona dinara zbog povrede ugleda i časti koje će, kako je naveo, uplatiti Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj s obzirom da novac „ne može da bude adekvatna satisfakcija za duševne bolove koje je pretrpeo“.

Njega u ovom postupku zastupa kontroverzna advokatica – Vesna Lončar, supruga ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Ona je među klijentima imala pripadnike grupe narko-bosa Darka Šarića, ali i poznatog kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam.

Lončar je, međutim, u žižu javnosti došla nedavno kada je bivši šef kriminalističke policije Rodoljub Milović, u intervjuu za KRIK i NIN, otkrio da je posredovala prilikom sastanka jednog od visokokotiranih ljudi iz narko-klana i policije. Advokatica ovo nije demantovala.

Njen suprug Zlatibor Lončar takođe je poznat po svojim vezama sa kriminalcima.

Problematična poznanstva i afere

Predsednikov mlađi brat široj javnosti postao je poznat po nekoliko afera. 

Njegovo ime najpre se spominjalo u slučaju „Asomacum“ – kada je poslanik Zoran Živković objavio podatke da je Andrej Vučić vlasnik ove firme koja je učestvovala u prevarama sa plaćanjem poreza. Predsednikov brat podneo je tužbu Privrednom sudu u kojoj je tvrdio da nije vlasnik firme već da su njegova lična karta i potpis falsifikovani. Sud je potvrdio da je u pitanju falsifikat, pa je proglasio odluku o osnivanju firme ništavom. 

Andrej Vučić (desno) i Zvonko Veselinović (levo)

Andreja Vučića su u septembru 2014. na beogradskoj Paradi ponosa zajedno sa njegovim prijateljem Predragom Malim, bratom Siniše Malog, pretukli žandarmi. Policajci tvrde da je Andrej Vučić pokušao da se probije kroz kordon i odbio da se legitimiše. Suđenje policajcima još traje.

U aprilu ove godine KRIK je objavio fotografije koje pokazuju da je Andrej Vučić blizak poznatom srpskom kriminalcu sa Kosova, Zvonku Veselinoviću. Na fotografijama se vidi kako Vučić i Veselinović sede za stolom u restoranu na Kopaoniku 2015 godine. Potom je BIRN objavio „selfi“ njih dvojice uslikan tokom predizborne kampanje SNS-a 2014. u prostorijama reklamne agencije „Inviktus medija“. Veselinovića kosovska policija sumnjiči da je umešan u ubistvo, a sudilo mu se i za više krivičnih dela.

Više o tome pročitajte u priči: Fotografije dokazuju poznanstvo Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

4 Comments

 1. Mikica kaže:

  Kako ti je tebi I tvom bratu Orban porucio u vezi onog restorana sto drzi Madjar.NO,NO.

  • Ivan Marić kaže:

   A ti si, kao, bio tu kad je Orban to govorio pa si čuo i prenosiš iz prve ruke?

 2. Vlada kaže:

  Genex energo proekt lasta sis ……. brat i ja jaci od rusije

 3. Nikola kaže:

  Mislis na vlasnika vinarije “zvonko bogdan” , restorana “boss” iii …???