Ambasadorka Makedonije na razgovoru u MSP

Ambasadorka Makedonije na razgovoru u MSP

Foto: Nova TV

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska bila je na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije (MSP) kako bi objasnila okolnosti koje su dovele do prisluškivanja telefona savetnika u Ambasadi Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića, predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića i poslanika SNS-a i novinara „Politike“ Miroslava Lazanskog, saopštilo je MSP.

Piše: Bojana Jovanović

Od Makedonije je zatražena i informacija da li su na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije bili pozivani ambasadori svih zemalja čiji su predstavnici službi viđeni u zgradi Sobranja tokom protesta u Skoplju, ili je to bio slučaj samo sa ambasadorom Srbije, piše u saopštenju.

„Jovanovski je rekla da makedonske službe ne raspolažu informacijom o prisustvu pripadnika drugih stranih službi u Sobranju tokom nereda, kao i da nema podatke o tome kako su navedeni transkripti dospeli u srpske medije“, navodi MSP.

Podsetimo, novinari KRIK-a, Nove TV i OCCRP-ja imali su uvid u dokumenta makedonske tajne policije, među kojima su i transkripti prisluškivanih razgovora između pripadnika BIA-e i savetnika u srpskoj ambasadi u Skoplju Gorana Živaljevića i poslanika makedonskog parlamenta i predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića. U dokumentima u koje su novinari KRIK-a imali uvid se, međutim, nigde ne navodi da je bio prisluškivan i poslanik SNS-a i novinar Miroslav Lazanski.

Makedonska obaveštajna služba u dokumentima tvrdi da je za prisluškivanje postojao sudski nalog.

Služba navodi da prisluškivani razgovori i ostala prikupljena dokumentacija pokazuje da je „uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije.“ Cilj je bio, kako se navodi, da se promoviše ruska politika i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

Lazanski je novinarima KRIK-a rekao da je u Makedoniji samo radio novinarski posao.

U dokumentima piše i da su aktivnosti Živaljevića, dugogodišnjeg obaveštajca i savetnika u ambasadi Srbije, postajale više obaveštajne nego diplomatske kako se menjala politička situacija u Makedoniji.

„Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija.“

Podsetimo, Živaljević je bio u makedonskom parlamentu kada je grupa ljudi sa fantamkama upala i fizički napala članove opozicionih stranaka, o čemu svedoči i fotografija koja je napravljena te večeri.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, međutim, tvrde da je Živaljević radio svoj posao i izveštavao iz parlamenta.

„Njegov posao je da informiše šta se dešava u Republici Makedoniji. Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno“, rekao je Dačić.

Pročitajte priču: Lazanski i BIA u „makedonskom scenariju“

Comments are closed.