Ambasada tražila objašnjenje zbog čega je Dojčinoviću zabranjen ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate

Ambasada tražila objašnjenje zbog čega je Dojčinoviću zabranjen ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate

Stevan Dojčinović (foto: mc.rs)

Ambasada Srbije u Abu Dabiju zatražila je od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objašnjenje zbog čega je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović zadržan na aerodromu i nije mu dozvoljen ulazak u ovu zemlju, rečeno je za KRIK iz Ministarstva spoljnih poslova. Ministarstvo tvrdi i da domaće vlasti nisu sugerisale da se Dojčinovićevo ime nađe na “crnoj listi” UAE.  

Piše: Jelena Radivojević

Ministarstvo spoljnih poslova navodi da državni organi UAE nisu obavestili našu ambasadu u Abu Dabiju o zadržavanju Dojčinovića i dodaje da je ambasada zatražila da joj se navedu razlozi zbog kojih Dojčinoviću nije dozvoljeno da uđe u zemlju.

U odgovoru navode i da srpski državni organi nemaju nikakve veze sa stavljanjem Dojčinovića na „crnu listu“ Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Srbija, Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije nikada nisu, niti će, sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavljaju na restriktivne liste“, piše u odgovoru ministarstva.

„Takođe, napominjemo da je diskreciono pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava. To se isto desilo S. Dojčinoviću i ranije kada mu je onemogućen ulazak u Rusku Federaciju“, piše u odgovoru.

Ministarstvo naglašava i da Dojčinović nije iskoristio svoje pravo da kontaktira ambasadu kako bi dobio konzularnu pomoć, kao i da je ambasador Srbije informaciju o njegovom deportovanju saznao na međunarodnoj konferenciji Ujedinjenih nacija koja se održava u Abu Dabiju, na kojoj je Dojčinović trebalo da govori.  

Dojčinović je sinoć nešto posle osam uveče sleteo na aerodrom u Abu Dabiju gde je trebalo da na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala govori o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Odmah po sletanju, međutim, on je zadržan na pasoškoj kontroli, a dokumenta su mu oduzeta. Kasnije je odveden u policijske porostorije na aerodromu gde je zadržan 12 sati. Rečeno mu je da je na „crnoj listi“ i da će biti deportovan. Nakon toga je pod policijskom pratnjom ukrcan na jutarnji let za Beograd.

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na ‘crnu listu’ već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje.“

Dojčinović se već našao u sličnoj situaciji – kada je 2015. godine trebalo da drži predavanje studentima u Moskvi zadržan je na aerodromu odakle je nakon celodnevnog pritvora deportovan u Srbiju.

Međunarodna novinarska organizacija OCCRP saopštila je da je ovakvo ophođenje prema novinarima neprihvatljivo i nečuveno

NUNS i UNS ranije danas su pozvali vlast da hitno reaguje na kršenje ljudskih prava i slobode kretanja Dojčinoviću i da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatraži objašnjenje od Ujedinjenih Arapskih Emirata zašto je Dojčinoviću zabranjeno da uđe u tu zemlju.

1 Comment

  1. Dragan kaže:

    NUNS I UNS odgovorite zasto je i ko je ubio KASJAGOIA