Aleksić: Krupni poslovi samo uz Vučićevu saglasnost

Aleksić: Krupni poslovi samo uz Vučićevu saglasnost

Miroslav Aleksić (foto: Narodna stranka)

„Saradnja između Nikole Petrovića i Stanka Subotića ne bi mogla da se dogodi bez saglasnosti Aleksandra Vučića“, kaže potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić komentarišući najnovije otkriće KRIK-a da je predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Subotića. Njihove firme registrovane u Luksemburgu, ofšor destinaciji u središtu Evrope, osim iste adrese dele i direktore.  

Piše: Vesna Radojević

„Verujem da je njih dvojicu spojio upravo Aleksandar Vučić. Meni je to potpuno jasno. Ovako krupne poslove bez njegove saglasnosti ne može da obavlja ni Siniša Mali, ni Ana Brnabić, pa ni Nikola Petrović “, rekao je Aleksić za KRIK i dodao da se godinama priča da je Subotić finansijski pomogao osnivanje Srpske napredne stranke. 

„Što se tiče Stanka Subotića, njihovi kontakti datiraju odavno. Subotić je sigurno tražio načina da se zaštiti od neke buduće vlasti i da se opere od svega za šta su ga teretili“, kaže Aleksić. 

Naveo je i da mu je posebno zanimljiva činjenica da se u brojnim poslovima Siniše Malog, Ane Brnabić, a sada i Nikole Petrovića pojavljuje jedna te ista advokatska kancelarija Igora Isailovića. 

„To je jedna organizovana grupa ljudi koji već godinama imaju veze sa brojnim koruptivnim transakcijama i niko ne preduzima ništa povodom toga“. 

Kako kaže, ne čude ga poslovi u koje je Petrović ušao posredstvom svoje luksemburške kompanije „Faberge advisors“ jer dobro zna koliko su oni unosni. 

„Oni ulaze u sve poslove, gde god vide interes zloupotrebljavajći poziciju vlasti prelivaju državni kapital u privatne džepove. Njegovi poslovi se tiču građana Srbije, a trebalo bi da se tiču i institucija – Agencije za borbu protiv korupcije i tužilaštava“

Vučić je ranije danas rekao da „ne zna šta kupuje“ Petrović i da je to njegova privatna stvar. „Nemam pojma šta on kupuje i čime se bavi, čovek se bavi poslom privatnim“, rekao je Vučić na pitanje novinarke N1 i dodao da on ima „75 kumova“. 

„I nemojte da odgovaram za svakoga od njih, a pritom ovde nemate ni šta da kažete da je neko nešto uradio, ukrao ili bilo šta“. 

Podsetimo, novinari KRIK-a su u okviru međunarodnog novinarskog projekta „OpenLux” („Otvoreni Luksemburg”) otkrili da je Nikola Petrović, bivši direktor EMS-a i kum predsednika Aleksandra Vučića kupio avio-kompaniju „Air Posh“ od kontroverznog biznismena Stanka Subotića. Ova kompanija je prethodno kupila avion čija cena se na tržištu kreće od 700 hiljada do 1,3 miliona evra. 

Sudeći po ugovoru, Petrović je kompaniju kupio ispod cene, za svega 100 hiljada evra. 

Veze Petrovića i Subotića ne svode se samo na ovu kupovinu. Petrovićeva firma „Faberge advisors“ i Subotićeva firma u Luksemburgu dele i adresu, ali i direktore. 

Detaljnije pročitajte u priči: Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića.

Comments are closed.