Agencija za borbu protiv korupcije ispituje Redžovića

Agencija za borbu protiv korupcije ispituje Redžovića

Muamer Redžović (foto: S. Dojčinović)

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je nekoliko postupaka protiv Muamera Redžovića, prvog čoveka Agencije za privatizaciju i savetnika ministra finansija Dušana Vujovića, zbog sumnje da je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Piše: Bojana Jovanović

Kako je Mreži za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK potvrđeno u Agenciji, ova institucija proverava da li je Redžović na vreme preneo svoje funkcije u preduzećima „Evropa“ i „EU-Incotex“ na drugo, nepovezano lice.

Funkcioneri u Srbiji dužni su da u roku od 30 dana od stupanja na javnu fukciju prenesu upravljanje nad svojim firmama na druge osobe. To se radi kako bi se preventivno uticalo na državne činovnike da ne dođu u situaciju da zloupotrebe funkciju.

Redžović je juna 2014. postao predsednik upravnog odbora Agencije za privatizaciju, a savetnik ministra finansija u septembru 2014. Na osnovu podataka Agencije za privredne registre (APR) koje je sakupio KRIK, Redžović se odrekao funkcija u svojim privatnim kompanijama tek pre nedelju dana.

Zahtev za prenos prava upravljanja u kompaniji „Evropa“, Redžović je podneo APR-u 28. jula, a prihvaćen je tri dana kasnije. Za promenu upravljačkih prava u preduzećima „Redeko“ i „EU-Incotex“, Redžović se ovoj instituciji obratio 29. jula – istog dana kada je KRIK o njemu objavio tekst „Funkcioner Agencije za privatizaciju posluje sa Šarićevim saradnicima“.

U tekstu otkrivamo da je Redžović preko kompanije „Trgopromet“, u kojoj ima akcije i u čijem je nadzornom odboru, sklopio poslove sa saradnicima Darka Šarića koji su optuženi za pranje kokainskog novca. U tekstu je ukazano i na to da izveštaj o imovini Muamera Redžovića ne sadrži podatke o vlasništvu i funkcijama u preduzećima.

Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila je KRIK-u da Redžović nije prijavio akcije i udele u kompanijama koje su u njegovom vlasništvu zbog čega je početkom jula otpočela kontrolu izveštaja o imovini i prihodima.

Predmet kontrole je i to što Redžović nije u zakonskom roku obavestio Agenciju da je prorektor za razvoj na Univerzitetu u Novom Pazaru.

Comments are closed.