Agencija traži smenu Krkobabića zbog sukoba interesa

Agencija traži smenu Krkobabića zbog sukoba interesa

Milan Krkobabić (foto: MC.rs)

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je smenu ministra Milana Krkobabića jer je kao član Vlade učestvovao u donošenju odluke da njegov sin Stefan Krkobabić bude postavljen za vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća, a Agenciju nije obavestio o sukobu interesa. Krkobabić se žalio na ovakvu odluku Agencije.

Piše: Jelena Radivojević

Agencija je utvrdila da je ministar bez portfelja Milan Krkobabić u maju ove godine zajedno sa drugim članovima Vlade učestvovao u imenovanju svog sina Stefana Krkobabića na mesto vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Stara planina“. On nije, kako zakon nalaže, obavestio Agenciju o sukobu interesa koji je imao u toj situaciji, pa je zbog toga ova institucija predložila da bude razrešen.

U obrazloženju odluke Agencija navodi da je Krkobabić javni interes podredio privatnom i funkciju iskoristio za sticanje koristi svom sinu, koga zakon prepoznaje kao povezanu osobu.

Krkobabić je u odgovoru koji je ovoj instituciji dostavio pošto je protv njega pokrenula postupak naveo da je morao da obavlja svoj ministarski posao i da bude prisutan na redovnoj sednici Vlade, kao i da nije mogao da spreči da učestvuje u odlučivanju.

U Agenciji su, međutim, drugačijeg mišljenja.

Ova institucija navodi da je ministar bio dužan da se izuzme iz glasanja o imenovanju svog sina, a da je, čak i da to nije mogao da učini, morao da obavesti Agenciju.

Iako je Krkobabić nekoliko puta u svom dopisu Agenciji naveo da je njegov posao da bude na sednicama Vlade, iz Agencije su istakli da nije problematično što je Krkobabić bio na sednici, već to što se nije izuzeo iz glasanja kada je na red došlo odlučivanje o funkciji na koju je postavljen njegov sin.

Milan Krkobabić se žalio na ovu odluku Agencije i postupak po žalbi je u toku.

Ovo nije prvi put da je Agencija utvrdila da je Krkobabić prekršio zakon.

Istražujući imovinu i poslove političara novinari KRIK-a otkrili su da je Agencija već vodila postupak protiv njega zbog sukoba interesa jer je bez njenog odobrenja istovremeno obavljao tri funkcije – narodnog poslanika, odbornika Skupštine Grada Beograda i generalnog direktora JP „Pošta Srbije“. Na kraju postupka Krkobabiću je izrečena mera upozorenja.

KRIK je tada otkrio da Krkobabić i njegova porodica poseduju nekretnine vredne 1,9 miliona evra.

Više o poslovima i imovini ministra Krkobabića pogledajte u našoj bazi imovine političara

Comments are closed.