Agencija: Proverićemo navode o Malom

Agencija: Proverićemo navode o Malom

Siniša Mali (foto: KRIK)

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da će proveriti sve nove navode koji su se pojavili u javnosti u vezi sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Piše: Bojana Jovanović

Agencija je u saopštenju navela da će proveriti sve informacije „u vezi sa neprijavljenom imovinom javnog funkcionera i plaćanjem školarine, mogućim nezakonitim zapošljavanjem supruge i dadilje, kao i poslovnim aranžmanima privrednih društava sa gradom Beogradom, u kojima se ukazuje na koruptivne radnje.“

U saopštenju se navodi da Agencija „ne štiti gradonačelnika Beograda, kao ni bilo kojeg drugog funkcionera.“

Zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Agencija je tokom 2014. i 2015. godine Malom izrekla dve mere upozorenja, piše u saopštenju. Jednu – jer nije dostavio izveštaj o imovini i prihodima kada je postao član Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije. Drugo upozorenje Malom je izrečeno jer je u izveštaju koji je Agenciji dostavio u novembru 2013. godine prijavlio netačne i nepotpune podatke.

Agencija je saopštila da još ispituje mogući sukob interesa, budući da prikuplja informacije putem međunarodne pravne pomoći.

Nakon izvršene kontrole podataka iz izveštaja funkcionera o imovini i prihodima u zemlji i inostranstvu, Agencija je 2015. podnela izveštaj Poreskoj upravi, navodi se u saopštenju.

U 2016. godini, posle analize svih prikupljenih podataka, Agencija je o svojim saznanjima obavestila Više javno tužilaštvo u Beogradu kome je tokom avgusta podnela izveštaj. Agencija je podsetila da izveštaj podnosi tužilaštvu ukoliko postoji sumnja da je izvršeno krivično delo za koje Agencija nije nadležna, odnosno delo čije kažnjavanje je predviđeno drugim propisima.

Podsetimo, KRIK je prošle nedelje objavio intervju sa bivšom suprugom gradonačelnika Beograda Marijom Mali u kojem je rekla da je gradonačelniku pomogla da lažno prijavi određene prihode Agenciji za borbu protiv korupcije kao nasledstvo pokojnog oca. Ona je ispričala i da Mali poseduje imovinu koju nije prijavio Agenciji, ali i otkrila nove detalje o njegovom ofšor poslovanju.

Marija Mali rekla je i da joj se bivši suprug pohvalio da je organizovao bespravno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

Pročitajte intervju sa Marijom Mali

Comments are closed.