Agencija proverava Malog zbog dečje školarine

Agencija proverava Malog zbog dečje školarine

Siniša Mali (foto: KRIK)

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog jer nije naveo podatke o novcu za školarinu za troje dece koja iznosi 60.000 evra godišnje. 

Piše: Nataša Marković

„Sve troje dece pohađaju privatnu školu odnosno predškolsku ustanovu i troškovi za školovanje na godišnjem nivou iznose 60.000 evra. To finansiraju bliski prijatelji Siniše Malog koji inače žive u inostranstvu“, piše u rešenju Prvog osnovnog suda kojim je, nakon razvoda, starateljstvo nad decom dodeljeno Siniši Malom.

U Agenciji za borbu protiv korupcije navode za KRIK-a da su postupak provere pokrenuli čim su saznali na koji način Mali finansira školovanje dece.

„Funkcioner je obavezan da u izveštaju navede i imovinu i prihode maloletne dece pored ostalih članova porodice sa kojima živi“, navode u Agenciji.

U oktobru 2015. godine, dva dana nakon što je KRIK objavio priču u kojoj je otkrio njegovu umešanost u ofšor poslovanje i finansijske malverzacije, Agencija je pokrenula proveru njegove imovine i prihoda. U izveštaju koji je dostavila tužilaštvu i koji je objavila početkom ovog meseca Agencija je opisala poslove Siniše Malog za koje se sumnja da mogu biti pranje novca.

U izveštaju se navodi i da je Agencija utvrdila da je Mali u periodu u kojem je bio funkcioner bio i direktor firmi preko kojih je kupio 24 stana u Bugarskoj – a da je to izbegao da prijavi. Tokom kontrole otkriven je niz „sumnjivih transakcija“ u vezi sa ovim firmama i kupovinom nekretnina u Bugarskoj.

Mali nije prijavio Agenciji da je vlasnik nekoliko bankovnih računa, uključujući i onaj na koji je zvanično primao platu, piše u izveštaju. Sakrio je i račun sa kojeg je kupio stan u Bugarskoj i u „Oazi“, kao i onaj na koji mu je uplaćen novac od prodaje automobila „mazda 5“. Agenciji nije prijavio ni novac koji se nalazio na računima njegove maloletne dece. Detalje iz izveštaja pročitajte u posebnoj priči.

O prikrivanju imovine i sumnjivim poslovima Siniše Malog za KRIK je govorila i njegova bivša supruga Marija. Ispričala je da ju je bivši suprug naterao da potpiše lažnu izjavu o prihodima namenjenu Agenciji kako bi prikrio 95 hiljada evra čije poreklo nije mogao da objasni. Navela je i da joj se Siniša Mali pohvalio rušenjem u beogradskoj četvrti Savamala. Intervju sa Marijom Mali možete pročitati na ovom linku.

Pročitajte sve istraživačke priče o Siniši Malom.

#PodrziKRIK i doniraj! Pomozite nam da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Možete da nas donirate putem Pejpala ili uplatnice u banci i pošti. Više informacija o tome kako da donirate KRIK pročitajte na ovom linku.

2 Comments

  1. zokica kaže:

    Ako prijatelji iz inostranstva finansiraju njegovu decu onda i on verovatno u necemu finansira njegove prijatelje.To je pravo prijatgeljstvo.Pocesi me da te pocesem.

  2. Mikula Mali kaže:

    Ma koji prijatelji. Finansira ih Vulinova tetka. ???