Agencija proverava Malog zbog navoda bivše supruge

Agencija proverava Malog zbog navoda bivše supruge

Agencija za borbu protiv korupcije proverava imovinu i prihode gradonačelnika Beograda Siniše Malog zbog tvrdnji njegove bivše supruge da je 95.000 evra Agenciji lažno prikazala kao svoje nasledstvo.

Piše: Bojana Pavlović

Marija Mali je u intervjuu za KRIK u februaru ove godine ispričala da joj je bivši suprug davao novac u kešu, a ona ga je potom uplaćivala na svoj račun i trošila na potrebe porodice. Tako je u roku od tri godine nastala razlika od 95 hiljada evra.

Kada god sam zadužila svoju kreditnu karticu, Siniša mi je dao novac kojim sam otplatila zaduženje i tako se napravila razlika u potrošnji u odnosu na moju zaradu. Siniša i njegov advokat došli su na ideju da prikažu da sam posle smrti oca pronašla novac koji sam potom koristila za svakodnevne potrebe“, ispričala je Marija Mali.

Mali supruzi nikada nije objasnio odakle je stizao novac. Ona je u intervjuu za KRIK rekla da je pod pritiskom u izjavi za Agenciju za borbu protiv korupcije lažno navela da je 95.000 evra nasledila od oca.

Da bi proverila ove tvrdnje Agencija se obratila Mariji Mali, ali i brojnim institucijama – policiji, katastru, poslovnom registru i poreskoj upravi.

Agencija je u fazi prikupljanja podataka i dokumentacije, nakon čega će izvršiti sveobuhvatnu analizu i doneti odluku o daljem postupanju u predmetu“, rečeno je novinarima KRIK-a u ovoj instituciji.

Imovina gradonačelnika je pod lupom i zbog toga što u izveštaju nije naveo podatke o novcu za školarinu za troje dece koja iznosi 60.000 evra godišnje. Tokom razvoda od supruge, Mali je na sudu izjavio da školovanje finansiraju njegovi prijatelji iz inostranstva.

Sumnja na pranje novca

Agencija je prvi postupak provere pokrenula u oktobru 2015, dva dana pošto je KRIK objavio priču da je Mali, kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva, kupio 24 stana u Bugarskoj.

Tokom kontrole otkriven je niz sumnjivih transakcija u vezi sa ovim, ali i firmama u kojima je Mali bio menadžer ili vlasnik.

Banka u kojoj je Mali imao račun posumnjala je da bi određena transkacija mogla da bude pranje novca, o čemu je obavestila Agenciju. Reč je o poslu iz 2009. godine – firmu koju mu je otac poklonio Mali je deset dana kasnije prodao svojoj ofšor firmi za oko pola miliona evra.

Navedene transakcije… kao što je banka navela, nisu u skladu sa uobičajenom, odnosno očekivanom aktivnošću klijenta“, navodi Agencija u izveštaju sačinjenom nakon izvršene kontrole, kao i da transakcije dolaze sa ofšor teritorija za koje „postoji visok geografski rizik od pranja novca“.

Agencija je izveštaj početkom avgusta 2016. poslala tužilaštvu. On je i dalje „na proverama“, rečeno je novinarima KRIK-a iz Višeg javnog tužilaštva. Detalje iz izveštaja pročitajte u posebnoj priči.

Marija Mali je o svojim saznanjima saslušana u tužilaštvu, ali nije poznato šta je rekla.

Pročitajte istraživačke priče o poslovima Siniše Malog

Comments are closed.