Agencija odbacuje navode poverenika

Agencija odbacuje navode poverenika

Direktorka Agencije Verka Atanasković

Agencija za borbu protiv korupcije demantovala je danas da je Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću postavila „specijalne uslove“ za pristup podacima iz izveštaja o imovini i prihodima gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Piše: Jelena Radivojević

Agencija je u pisanom saopštenju navela da Siniša Mali ne uživa nikakvu posebnu zaštitu ove institucije i da je pogrešno pretpostavljeno da su podaci o njegovim prihodima i imovini označeni kao strogo poverljivi.

Podsetimo, poverenik je juče izneo sumnje da Agencija postavlja „posebne uslove“ tvrdeći da podacima iz izveštaja o prihodima gradonačelnika Siniše Malog može pristupiti samo poverenik lično i to u prostorijama Agencije jer su „strogo poverljivi“.

Šabić je u pismu Agenciju pitao i da li su dokumenta o Malom označena kao „strogo poverljiva“ na način na koji propisuje zakon, budući da tu oznaku nose dokumenta čije bi odavanje dovelo do teške štete po interese Republike Srbije.

Poverenik je istakao da postavljanje ovakvih uslova predstavlja presedan i u suprotnosti je sa standardima neophodne saradnje državnih organa na šta je Agencija odgovorila da je presedan optuživati tu instituciju.

Agencija je podsetila da je tužilaštvu dostavila izveštaj u kome su opisani poslovi gradonačelnika za koje ova institucija sumnja da mogu biti pranje novca. U pitanju su novčane transakcije koje je Mali sprovodio preko ofšor kompanija, uključujući i kupovinu nekretnina u Bugarskoj, o čemu je ranije pisao KRIK.

U izveštaju se navodi i da Mali nije prijavio da je vlasnik nekoliko bankovnih računa, među kojima i račun sa koga je kupio stan u Bugarskoj i u „Oazi“. Detalje iz izveštaja pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.