Agencija: Nema sukoba interesa, Stefanović nije zaposlen u „GIM“-u

Agencija: Nema sukoba interesa, Stefanović nije zaposlen u „GIM“-u

Nebojša Stefanović (foto: KRIK.rs)

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nije bio vlasnik, zaposleni, niti je na drugi način bio angažovan u kompaniji „GIM“ koja se bavi trgovinom oružja, saopštila je danas Agencija za borbu protiv korupcije. Samim tim, navodi Agencija, kupovina oružja od fabrike „Krušik“ ne predstavlja sukob interesa ministra Stefanovića.

Piše: Jelena Radivojević

Agencija je za kratko vreme utvrdila da ne postoji sukob interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića budući da njegov otac Branko, kako tvrdi ova institucija, od osnivanja firme „GIM“ u oktobru 1990. godine nije bio njen vlasnik, zakonski zastupnik, zaposleni, niti je na bilo koji način bio angažovan u toj firmi.

„Zaključeno je da kupovina naoružanja ’Krušika’ od strane privrednog društva ’GIM’ ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra“, piše u saopštenju.

Agencija zbog toga nije istraživala, niti analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu.

„Imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti, koji bi ministar Nebojša Stefanović, kao funkcioner, trebalo da izbegava pri vršenju javne funkcije, Agencija nije istraživala niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu“, piše u saopštenju ove institucije.

Iz saopštenja nije jasno da li je Agencija proveravala mogući sukob interesa u izdavanju dozvole za proizvodnju oružja firmi „United BG“ čiji je vlasnik ministrov otac.

Pre samo nedelju dana, međutim, BIRN je objavio da je Branko Stefanović kao pravni zastupnik bio u delegaciji „GIM“-a koja je početkom juna prošle godine išla u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije. Ovaj portal objavio je i fotografiju saudijske vize koju je Stefanović dobio, a u kojoj se nalaze podaci o tome kakavu ulogu je imao u delegaciji.

Ovo nije prvi put da se Stefanovićevo ime u zvaničnim dokumentima povezuje sa „GIM“-om.

On je kao predstavnik ove firme bio u poseti državnoj fabrici „Krušik“ 2017. godine, kako je ranije otkrio BIRN.

Ovaj portal otkrio je i da je „GIM“ po privilegovanim cenama kupovao oružje od „Krušika“, što je kasnije više puta ponovio i Aleksandar Obradović, zaposleni u „Krušiku“ i uzbunjivač koji je informacije i dokumenta dostavio novinarima zbog čega je i uhapšen.

Ministar Nebojša Stefanović više puta je rekao da njegov otac nije povezan sa ovom firmom, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre rekao da je Branko Stefanović „običan zaposleni“ u „GIM“-u, da bi kasnije izjavio da on nema nikakve veze sa tom firmom.

Nadležne institucije oglasile su tek nakon višemesečnog izveštavanja medija o ovoj temi.

Agencija za borbu protiv korupcije je početkom novembra najavila da će proveravati sukob interesa, a sagovornici KRIK-a rekli su tada da je to način da se izbegne provera postojanja krivičnog dela i da se sve svede na nivo prekršaja.

„Misija Agencije sada je da slučaj relativizuje i da napravi balans između potrebe javnosti da se ovaj gest osudi i potrebe vlasti da se pošalje poruka da je ovo normalna, potpuno prihvatljiva situacija“, rekao je tada za KRIK advokat Ivan Ninić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal se o ovom slučaju oglasilo sredinom prošlog meseca. Tada je zatražilo od Bezbednosno-informativne i Vojnobezbednosne agencije da utvrde da li su privatne firme, među kojima i „GIM“, imale privilegovan položaj pri kupovini oružja u „Krušiku“.  

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Pročitajte: Ministar Stefanović između prekršaja i krivičnog dela

1 Comment

  1. Vebex kaže:

    Znači, on mu nije tata..?