Agencija: Mali nije tražio saglasnost da bude direktor ofšor firmi

Agencija: Mali nije tražio saglasnost da bude direktor ofšor firmi

Odgovor ACAS

Gradonačelnik Siniša Mali nije podneo zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije za saglasnost da obavlja poslove savetovanja i upravljanja u dvema ofšor firmama, navodi se u odgovoru koji je ova institucija uputila nevladinoj organizaciji Centar za vladavinu prava (CVP).

Piše: Bojana Jovanović

Mali je po zakonu, kao funkcioner, bio dužan da od agencije traži saglasnost za obavljanje poslova kako bi izbegao potencijalni sukob interesa. Podsetimo, KRIK je prošle nedelje objavio da je Siniša Mali, dok je bio na javnoj funkciji, kao direktor upravljao dvema ofšor firmama sa Britanskih Devičanskih ostrva u čijem su vlasništvu nekretnine u Bugarskoj vredne pet miliona evra.

U odgovoru se navodi da Mali nije prijavio ni primanja za obavljanje poslova u ovim stranim kompanijama, zbog čega je agencija pokrenula postupak provere njegovog izveštaja o imovini i prihodima.

Ekonomista Milan Kovačević rekao je za televiziju N1 da će gradonačelnik, ukoliko se potvrdi pisanje KRIK-a, morati da dokazuje da nije bio direktor firmi.

„Naravno da bi to bio sukob interesa ako se stvarno valjanim dokumentom dokazuje da on ima i funkciju direktora ofšor kompanije. Svi ti dokumenti ostaju pravosnažni, valjani, dokle god se eventualno ne dokaže suprotno. Što znači da on treba da dokazuje da nije tako, a ne oni koji su uzeli iz registra neki dokument“,  navodi Kovačević.

2 Comments

 1. strani placenik kaže:

  Svasta!
  Svemocni gospodar Srbije ce to cim se ukaze prilika sve demantovati na TV-u.
  Po vec vidjenim scenarijima “ Ja nista gluplje nisam cuo u zivotu“
  I stvar je resena.
  E sad koliko on moze takvih demantija da da to je vec veliko pitanje. Posto je sve ove oko sebe birao sam.
  Naravno da ce ih braniti do poslednjeg Srbina.
  Uostalom tako nam je odbranio R. Srpsku, Srpsku Krajinu, Kosovo itd.
  Zato kada i poslednji Srbin bude bio potrosen i kada ode da napokon ugasi svetlo moze sebi reci da je u Srbiji ostalo taman toliko naroda da bude veciti pobednik.

 2. cane kaže:

  Treba nam nova Agencija za borbu protiv korupcije ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i drugim zloupotrebama u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.