Agencija: Još proveravamo Malog

Agencija: Još proveravamo Malog

Siniša Mali (foto: KRIK)

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je novinarima KRIK-a da je postupak provere gradonačelnika Beograda Siniše Malog i dalje u toku, ali nije želela da dostavi nijedan podatak o tome dokle je postupak stigao. Rekli su da informacije o ovom slučaju neće biti dostupne javnosti dok postupak ne bude završen.

Piše: Bojana Pavlović

Agencija je pokrenula postupak nakon KRIK-ovog otkrića da je Mali kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih devičanskih ostrva kupio 24 stana u luksuznom bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“.

On je u ime ofšor firmi kupio bugarske kompanije u čijem su vlasništvu bili stanovi. Tokom 2012. i 2013. godine, dok je bio savetnik za ekonomiju tadašnjeg prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, kupovao je i prodavao stanove.

Naredne godine imenovan je za gradonačelnika Beograda, a jedan apartman prodao je u maju 2015.

Njegova advokatica je, u danima nakon objavljivanja priče, podnela dokumenta bugarskom registru i tražila da se Mali odatle izbriše kao zastupnik ofšor firmi – i da ona bude upisana umesto njega.

Prošle nedelje, registar je odbio ova dokumenta, pa se Mali i dalje zvanično vodi kao direktor ofšor firmi i upravlja stanovima vrednim više od 5 milion evra.

Ne zna se ko je pravi vlasnik ofšor firmi za koje Mali radi.

Nakon što je KRIK objavio priču, Mali je u javnosti tvrdio da je njegov potpis na dokumentima falsifikovan i to za period nakon što je postao gradonačelnik.

Agencija utvrđuje da li je Siniša Mali bio u sukobu interesa i da li je prijavio svu imovinu.

On je bio dužan da traži saglasnost Agencije za obavljanje poslova kako bi izbegao potencijalni sukob interesa, a nije prijavio da je direktor ofšor kompanija koje su kupile apartmane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je obećao javnosti da će slučaj biti ispitan do kraja, kao i da Siniša Mali neće ostati na mestu gradonačelnika ukoliko se utvrdi da je direktor ofšor kompanija i da je prekršio zakon.

Sve istraživačke priče o Siniši Malom pročitajte u projektu „Gradonačelnikova priča“ na ovom linku.

Pomozite KRIK-u da nastavi da istražuje korupciju i prati ovaj slučaj. Sve informacije o tome kako da donirate KRIK možete pronaći na ovom linku.

Comments are closed.