Advokatica briše Malog sa funkcije direktora ofšor firmi

Advokatica briše Malog sa funkcije direktora ofšor firmi

Advokatica gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Ana Ivanova Panajotova iz Bugarske, podnela je pre dva dana nova dokumenta u kojima se ona navodi kao direktor ofšor firmi, saznaje Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Dragana Pećo

Pola sata pre ponoći u nedelju 25. oktobra, Panajotova je elektronskim putem poslala bugarskom registru nova dokumenta sačinjena 18. februara ove godine.

U njima se ona navodi kao direktor ofšor kompanija „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva preko kojih su kupovani stanovi u luksuznom bugarskom letovalištu, a ne Siniša Mali koji joj je ranije dao punomoćje da u njegovo ime potpisuje i zastupa ga u registru.

Zanimljivo je da se na internet stranici registra vidi da je Panajotova pre dva dana podnela nova dokumenta, ali nije navedeno o kojim dokumentima je reč.

Da je u pitanju prijavljivanje novog direktora ofšor firmi, KRIK je saznao uz pomoć kolega sa portala Bivol.bg koji su te informacije dobili u zvaničnom odgovoru bugarskog registra.

pomozitePre ovoga, Panajotova se poslednji put obratila registru u junu ove godine kada je dostavila papire o ofšor kompanijama iz 2011. u kojima je gradonačelnik naveden kao direktor.

KRIK je ove papire iz 2011. dobio pre nekoliko dana overene i važeće od registra kao dokaz da je Mali direktor ofšor firmi.

Nejasno je zašto sada gradonačelnikova advokatica podnosi dokumenta koja su nastala u februaru.

Podsećamo da je KRIK prošle nedelje objavio da je gradonačelnik Beograda kao direktor ofšor frimi kupovao nekretnine na bugarskom primorju vredne više od pet miliona evra.

Nakon objavljivanja istraživanja KRIK-a, Mali je rekao da je obavljao konsultantske poslove za svoje klijente, ali da je to bilo pre nego što je stupio na javnu funkciju, kao i da je dokument sa njegovim potpisom koji je KRIK objavio – falsifikat.

KRIK je objavio overena dokumenta iz bugarskog registra koja pokazuju da je Mali u vreme stupanja na javnu funkciju i dalje bio direktor ofšor firmi preko kojih je kupovao vredne nekretnine i da je na toj poziciji ostao do danas.

Siniša Mali odbio je da odgovori na pitanja novinara KRIK-a u čije ime rukovodi ovim ofšor firmama i za koga je kupovao nekretnine.

Javnosti i dalje nije rečeno ko stoji iza ovih ofšor struktura.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak utvrđivanja sukoba interesa i provere imovine gradonačelnika.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je javnosti da će slučaj biti ispitan do kraja.

Comments are closed.