Advokati u slučaju „Potočari“: Sve je tajna, nema mrdanja

Advokati u slučaju „Potočari“: Sve je tajna, nema mrdanja

Policajci u Potočarima (foto: printskrin Al Jazeera)

Načelnik MUP-ovog Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje Goran Nešić i njegov nekadašnji zamenik Tomislav Radovanović svedočili su danas na suđenju dvojici bivših policajaca koji su optuženi za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitoj akciji policije u Potočarima 2015. godine. Svedoci, međutim, nisu dobili dozvolu ministra Nebojše Stefanovića da govore o ovom slučaju, tako da na mnoga pitanja nisu odgovarali, rekli su novinarima KRIK-a advokati iz ovog postupka.

Piše: Jelena Radivojević

Kako je izgledalo svedočenje Nešića i Radovanovića nije poznato, jer je suđenje i dalje zatvoreno za javnost. Sudija Violeta Jovanović smatrala je da je to neophodno jer postoji mogućnosti da se uvidom u neke od dokaza „dovede u opasnost bezbednost zemlje“.

Nešića i Radovanovića, nekadašnje nadređene optuženima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću, kao svedoke u ovom postupku predložilo je tužilaštvo. Sud je na prošlom ročištu prihvatio i predlog advokata da kao svedok bude ispitana Dijana Hrkalović, državna sekretarka MUP-a i bliska saradnica ministra policije Nebojše Stefanovića.

Sud je ranije zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da se sa slučaja Potočari skine oznaka tajnosti kako bi Nešić i Radovanović, ali i drugi policajci koji bi trebalo da svedoče u ovom postupku, mogli da na sudu pričaju o ovom događaju. U dopisu ministra Nebojše Stefanovića, međutim, navedeno je da se nisu stekli uslovi za skidanje oznake tajnosti.

Advokat Vladimir Todorić rekao je za KRIK da je odbrana zatražila da sud ponovo odluči da li će svedoci to i biti, odnosno da li će moći da govore o događaju u Potočarima ili ne. Kako kaže, ovako se došlo u situaciju da svedoci smeju samo da govore optužujuće o Dumanoviću i Trboviću, a da su na sva druga pitanja advokata i tužiteljke odbijali da odgovore.

„Mi smo predložili, ukoliko i Dijani Hrkalović i svim sledećim svedocima iz MUP-a bude dozvoljeno da uskrate odgovore sudu, da se vrati javnost. Zašto nema javnosti ako ništa ne može da se priča? Ako nema javnosti, onda mogu da pričaju o svemu“, rekao je Todorić.

Sead Spahović, drugi advokat odbrane, kaže za KRIK da je zakonom regulisano da su oni koji su dužni da čuvaju tajnu izuzeti od svedočenja, ali da sud može da odluči da nema tajne i da onda ispita svedoke.

„A ovde sud neće da uradi tako. Oni će malo da štrpnu, koliko im treba da osude ljude. Praktično, mi ne možemo da se branimo jer nam se ne da da pitamo o tome. Sve je tajna i nema mrdanja“, rekao je Spahović i zapitao kako nešto može da bude tajno za sud koji sudi o tome.

„Fingira se suđenje, ovo nije suđenje“, zaključio je Spahović.

Šta se dogodilo u „Potočarima“

Dumanović i Trbović, bivši policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje, optuženi su jer su u medijima govorili o nezakonitim akcijama u kojima su učestvovali, između ostalog i o detaljima policijske akcije iz jula 2015. godine, prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici.

Oni su dok su bili policajci podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih navodeći da su im izdali naredbu za tajno snimanje. Kao jednu od odgovornih označili su i Dijanu Hrkalović, državnu sekretarku i blisku saradnicu ministra Nebojše Stefanovića.

Kako su naveli u krivičnoj prijavi, policajci su imali zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala napišu službenu belešku u kojoj će opisati nekoliko napadača na Vučića. Uočili su, međutim, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini.

Krivična prijava koju su policajci podneli je odbačena, a oni su u decembru 2016. godine uhapšeni pod optužbom da su prilikom nastupa u medijima odali službene tajne.

Zaštitnik građana je u izveštaju iz novembra 2017.  utvrdio da su Dumanović i Trbović nezakonito držani u pritvoru.

Korekcija: Zbog nesporazuma je u prvobitnoj vesti pislalo da je današnje svedoke predložila odbrana, a ne tužilašvo. Greška je ispravljena.

Sve detalje akcije u Potočarima pročitajte ovde

1 Comment

  1. Игор kaže:

    Па на основу чега ће да им суде ако сведоци тужилаштва не смеју да причају, ово је као у некој пародија на вестерн филмове и суђења на дивљем западу! И опет имамо по ко зна који пут у судству клониране људе или способност да једна особа у исто време буде на два места, то је већ други жанр то спада у научну фантастику, јој Молдере где сте ти и Скали да разрешити ово!