Advokati traže da se Dijana Hrkalović brani sa slobode

Advokati traže da se Dijana Hrkalović brani sa slobode

Dijana Hrkalović (foto: mup.gov.rs)

Branioci bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović, koja je prošle nedelje uhapšena zbog sumnje da je uticala na kolegu Dejana Milenkovića, traže od suda da joj ukine pritvor i dozvoli joj da se brani sa slobode. Kako tvrde, ona već dve godine ne radi u policiji i ne može da utiče na policajce koji su predloženi kao svedoci.

Piše: Bojana Pavlović

Sud je prošle nedelje odredio pritvor bivšoj državnoj sekretarki zbog sumnje da je davala nezakonite naloge bivšem načelniku Službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću koji je zatim ova naređenja prenosio policijskim inspektorima.

Za razliku od Hrkalović, Milenković koji je osumnjičen da je zloupotrebio položaj brani se sa slobode iako su policijski inspektori mogli da svedoče samo o naređenjima koja su stizala od njega, tvrde advokati.

„Svedoci čije je saslušanje predloženo nisu svedoci dela Dijane Hrkalović, nego dela Dejana Milenkovića. On je na saslušanju u policiji priznao ovo delo i na tom priznanju je zasnovana optužba protiv Hrkalović“, kaže advokat Ahmed Delimeđac za KRIK.

Sud je naveo da je pritvor Hrkalovićki određen da ne bi uticala na svedoke, ali advokat tvrdi da ona dve godine ne radi u policiji te da ne može da na njih vrši uticaj. 

Delimeđac dalje za KRIK kaže da je neobično i to što je nalog za pretres stana državne sekretarke izdat dan pre nego što je Milenković saslušan, odnosno pre nego što je pribavljen glavni dokaz protiv nje.

On je negirao da joj se stavlja na teret uklanjanje DNK tragova iz predmeta ubistva Vlastimira Miloševića, već navodi da se sumnjiči da je sprečila da izveštaj u vezi sa ubistvom bude dostavljen tužilaštvu.   

Hrkalović je godinama bila na visokim pozicijama u policiji gde je imala široka ovlašćenja. 

Za to vreme u Srbiji je jačala kriminalna grupa Veljka Belivuka sa kojom se Hrkalović dovodi u vezu, ali ona zbog ovih veza nikada nije zvanično bila pod istragom. Belivuku i njegovom bliskom saradniku Marku Miljkoviću sudilo se za ubistvo Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda. Slučaj je obeležio niz nepravilnosti koji je naposletku doveo do oslobađajuće presude za dvojicu okrivljenih. 

Posle presude i puštanja iz pritvora, Belivuk i Miljković su, kako tvrdi tužilaštvo, počinili niz stravičnih ubistava u pokušaju da uspostave prevlast u kriminalnom podzemlju i „očiste“ suparnike. Grupa je pohapšena u februaru i kasnije optužena za pet ubistava i druga krivična dela. 

Hrkalović je martu saslušana u policiji, ali ne u svojstvu osumnjičene, već kao građanka, zbog navodnog nezakonitog prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića. 

Nikada nije ispitana u vezi sa slučajem “Jovanjica” iako je tokom istrage otkriveno da je optuženi narko-bos Predrag Koluvija dobio specijalne policijske tablice od njenih saradnika

Hrkalović je iz BIA prešla u MUP gde je provela pet godina na različitim pozicijama. Bila je sekretarka Uprave kriminalističke policije (UKP), a potom i državna sekretarka – od jula 2017. do maja 2019. kada je dala ostavku. 

Više o Dijani Hrkalović pročitajte ovde

Comments are closed.